Willy van Breukelen
Grafvak:
14
geboren: 27 februari 1921 in Amsterdam
overleden: 23 oktober 1943 in het duingebied bij Overveen, 22 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: leerling-machinemonteur in Huizen
geloof: rooms-katholiek
vindplaats: gedenksteen 5
Hij was er een uit duizend, moge zijn groot offer vrucht dragen
Achtergrond
Leerling-machinemonteur Willy van Breukelen woonde bij zijn ouders in Huizen.
Verzetsactiviteiten
Op maandagmiddag 19 juli 1943, rond één uur, pleegde hij samen met enkele anderen een gewapende overval op het distributiekantoor van Huizen. Met hulp van de twee aanwezige medewerkers, die op de hoogte waren van de overval, werden twee trommels meegenomen. Hierin zaten ca. 8.900 rantsoenbonnen voor zaken als gort, kaarsen, suiker en peulvruchten, 5.500 bonkaarten voor textiel, kindervoeding en zeep, 80 inlegvellen en 35 stamkaarten.
Een deel van de buit kwam spoedig daarna in handen van de provinciale leiders van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers van Zuid-Holland en Utrecht.
Arrestatie en moord
Omdat Van Breukelen gewaarschuwd was om op de dag van de overval niet thuis te slapen, bracht hij die nacht door in een badhokje in het theehuis Stulp in Oud-Valkeveen. De volgende morgen werd hij hier aangetroffen door de politie van Naarden, die getipt was. Bij fouillering werd het bij de overval door Van Breukelen gebruikte FN-pistool op hem gevonden. Naar aanleiding hiervan werd hij gearresteerd en overgebracht naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam.
Op 22 oktober 1943 werd Van Breukelen, samen met zes andere verzetsmensen door het Polizeigericht Amsterdam ter dood veroordeeld. De volgende dag werden zij in de duinen bij Overveen gefusilleerd en in een massagraf begraven.