top of page

Herdenkingen

Op de Eerebegraafplaats vinden jaarlijks drie herdenkingen plaats.

 

5 februari - Paroolherdenking

 

Elk jaar worden op 5 februari de medewerkers van het toentertijd illegale blad Het Parool herdacht die na het eerste Paroolproces op 5 februari 1943 werden gefusilleerd of in een concentratiekamp of gevangenis terechtkwamen.

 

Om 10.30 uur wordt op de Algemene Begraafplaats Zandvoort het graf van de gefusilleerde drukker Wim Gertenbach bezocht. Aansluitend, om circa 11.00 uur, vindt de herdenking plaats bij de graven op de Eerebegraafplaats.


Stichting Democratie en Media
 (voorheen Stichting Het Parool) organiseert deze jaarlijkse herdenking. Voor informatie over deze herdenking kunt u zich tot Stichting Democratie en Media wenden.    


4 mei – Nationale Dodenherdenking

 

Op de ochtend van 4 mei worden kransen gelegd door de burgemeesters van de gemeenten Bloemendaal, Zandvoort, Velsen, Heemstede en Haarlem en een vertegenwoordiger van Stichting 1940-1945.

 

Op 4 mei, tijdens de Nationale Dodenherdenking, vindt om 18.00 uur een herdenkings-bijeenkomst plaats in het gebouw van Publieke Werken, Brouwerskolkweg, Overveen.

 

Om 19.00 uur  start een Stille Tocht vanaf de watertoren aan de Zeeweg in Bloemendaal naar de Eerebegraafplaats. Daar wordt om 20.00 uur twee minuten stilte in acht genomen.

Deze herdenking, met doorgaans duizenden belangstellenden, wordt georganiseerd door  Stichting Nationale Herdenking te Bloemendaal, Postbus 61, 2050 AB Overveen.

Zie voor het programma en de organisatie van de herdenking de website van Stichting Nationale Herdenking te Bloemendaal

 

Laatste zondag van november – Hannie Schaft herdenking

 

Tot slot is er elke laatste zondag van november de Nationale Hannie Schaft Herdenking in het centrum van Haarlem. Voorafgaand hieraan wordt 's ochtends het graf van Hannie Schaft op de Eerebegraafplaats bezocht. Wilt u meer informatie over de Nationale Hannie Schaft-Herdenking, kijk dan op www.hannieschaft.nl.

EB Geschiedenis - Plan.jpg
bottom of page