Willem Theunis Meedendorp
Grafvak:
24
geboren: 14 maart 1922 in Amsterdam
overleden: 18 januari 1945 in Amsterdam, 22 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: magazijnbediende bij Simon de Wit en schrijver bij Gemeente-waterleidingen en het Gewestelijk Arbeidsbureau in Amsterdam
geloof: gereformeerd
vindplaats: gedenksteen 1
Rust zacht, lieve pappie, wij zullen je nooit vergeten
Achtergrond
Wim Meedendorp haalde in 1942 zijn HBS-diploma en trouwde kort daarna.
Eerst werkte Meedendorp als magazijnbediende bij de kruideniersketen Simon de Wit, daarna werd hij ‘jeugdig schrijver’ bij het waterleidingbedrijf van de gemeente Amsterdam. In maart 1943 trad hij in dienst bij het Gewestelijk Arbeidsbureau (GAB) in Amsterdam op de afdeling Migratie.
Verzetsactiviteiten
Nadat Meedendorp enige tijd bij het GAB werkte, begon hij illegaal adressenmateriaal te vernietigen of onvindbaar te maken. Ook verstrekte hij papieren aan verlofgangers, die daarmee niet meer naar Duitsland hoefden terug te keren voor de arbeidsinzet.
In juli 1943 werden enige GAB-ambtenaren, na verraad, gearresteerd wegens het plegen van sabotage. Als straf wees de directeur van het GAB, een NSB’er, een aantal andere ambtenaren aan voor werk in Duitsland.
Van augustus 1943 tot september 1944 was Meedendorp in Borken tewerkgesteld in een levensmiddelenbedrijf. Na kans te hebben gezien zich om gezondheidsredenen te laten afkeuren, keerde hij terug naar Amsterdam. Begin oktober ging hij weer bij het GAB werken, ditmaal bij de Arbeidsbeurs. Hier zette hij zijn illegale activiteiten voort.
Arrestatie en moord
Op 5 januari werden negen GAB-medewerkers, die in het kader van de Liese-Aktion aan de registratie van arbeidskrachten hadden meegewerkt, door het verzet neergeschoten, waarbij er zes werden gedood. De Liese-Aktion was een Duitse maatregel uit december 1944 die tot doel had Nederlandse mannen op te roepen voor de Duitse arbeidsinzet. Dit in verband met het tekort aan werkkrachten in Duitsland als gevolg van het Duitse Ardennenoffensief.
De Duitsers namen de liquidatie hoog op en besloten als represaille geen gevangenen die op Todeskandidaten-lijsten stonden te fusilleren, maar GAB-medewerkers van wie vermoed kon worden dat zij anti-Duits waren. Op 10 januari 1945 werden Meedendorp en zestien collega’s op kantoor gearresteerd. Nadat was uitgezocht wie van de gevangen genomen ambtenaren niets met deze zaak te maken had of een gezin had te onderhouden, werden elf mannen, onder wie Meedendorp, uitgezocht om te worden doodgeschoten.
De fusillade vond op 18 januari 1945 op de Amsteldijk in Amsterdam plaats. De lichamen werden op bevel van de bezetter naar de duinen bij Overveen afgevoerd om in een massagraf te worden begraven.