top of page
Thomas Treffers

Thomas Treffers

Grafvak:

10

geboren: 17 augustus 1916 in Haarlem
overleden: 30 januari 1945 in Amsterdam, 28 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: tandtechnicus in Haarlem
geloof: gereformeerd
vindplaats: gedenksteen 1

Die in mij gelooft zal leven, al ware hij ook gestorven. Joh. 11:25B

Achtergrond

Tom Treffers was als tandtechnicus achtereenvolgens werkzaam bij tandartsen in Rotterdam, Santpoort en Haarlem.

Verzetsactiviteiten

Vanaf eind 1943 werkte Treffers in Haarlem voor een illegale inlichtingen- en koeriersdienst. In dit kader werd hij in de loop van 1944 de rechterhand van tandarts Cox, die een verzetsgroep leidde en later plaatsvervangend commandant van de Binnenlandse Strijdkrachten zou worden. Treffers controleerde ingekomen spionagerapporten, bemande dag en nacht de illegale telefoons van Cox, maakte stempels na, verrichtte koeriersdiensten en distribueerde gedropte wapens in Haarlem en Velsen.


Begin november 1944 werden tientallen voor de arbeidsinzet bestemde Rotterdammers, onder het voorwendsel dat ze ziek waren, in Haarlem uit hun trein gehaald en ondergebracht in twee ziekenhuizen. Op 30 november was Treffers betrokken bij de overval op één van de ziekenhuizen waarbij velen van de ‘zieken’ werden bevrijd.

Arrestatie en moord

Op eerste kerstdag 1944 was Treffers met verzetsman Hartog in de woning van Cox. Zij wilden afspreken wie als koerier belangrijke papieren over de aanleg van een raketbasis voor V-1’s in Aerdenhout naar het bevrijde zuiden zou brengen. Tijdens het Kerstfeest deed de Sicherheitspolizei een inval. Cox wist te ontsnappen, doordat Treffers de invallers afleidde. Treffers, Hartog, een koerierster en de vrouw en twee kinderen van Cox werden met geweld gearresteerd. Het adres was verraden door een Haarlemse caféhouder.


Twee dagen later werden Treffers en Hartog van het Haarlemse Huis van Bewaring overgebracht naar dat in Amsterdam. Hierdoor kon een voorgenomen bevrijdingsactie niet worden uitgevoerd.


Op 30 januari 1945 werd hij met Hartog en drie anderen gefusilleerd bij de Amsteldijk. De aanleiding voor de fusillade is onduidelijk. In opdracht van de bezetter werden de vijf lichamen in een massagraf begraven in de duinen bij Overveen.

bottom of page