top of page
Theodorus Johannes Schamp

Theodorus Johannes Schamp

Grafvak:

4

geboren: 30 juni 1904 in Amsterdam
overleden: 14 april 1945 in Amsterdam, 40 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: sergeant-majoor-telegrafist Koninklijke Marine en controleur bij de PTT
geloof: rooms-katholiek
vindplaats: gedenksteen 3

R.I.P. Hij gaf zijn leven voor onze vrijheid. Tot weerziens, lieve Theo

Achtergrond

Theo Schamp was sergeant-majoor-telegrafist bij de Koninklijke Marine en woonde in de Marinekazerne in Amsterdam. Na de capitulatie in mei 1940 werd hij met wachtgeld gestuurd en woonde weer bij zijn ouders in Amsterdam. Vanaf september 1941 ging hij als controleur werken bij de Dienst Luistervergunningen van het Staatsbedrijf der PTT.


In mei 1943 riep de bezetter alle Nederlandse oud-militairen op om terug te keren in Duitse krijgsgevangenschap. Schamp wilde hier niet aan voldoen en dook onder.

Verzetsactiviteiten

Schamp was vanaf september 1943 als reserve-marconist verbonden aan de Radiodienst van de Ordedienst (OD), een illegale organisatie die voor een deel was ontstaan in militaire kringen. Vanaf september 1944 verzond hij voor het hoofkwartier van de OD en de illegale Groep 2000 dagelijks gecodeerde telegrammen vanuit Leidend Station-II. Deze radio-installatie was ondergebracht in een woning in het Oudeliedentehuis in Amsterdam. Daarnaast was hij betrokken bij het regelen van terreinen voor het droppen van wapens.

Arrestatie en moord

Half december 1944 was er een inval in het pand van het radiostation. Alle medewerkers wisten te ontkomen en het station werd tijdelijk stil gelegd. De behoefte aan radioverbindingen was echter zo groot, dat het na vier weken weer geopend werd. Omdat er slechts één frequentie beschikbaar was, was de kans op uitpeilen groot. Waarschijnlijk hierdoor viel de Sicherheitspolizei op 30 januari 1945 het pand binnen en werd Schamp met enkele collega’s gearresteerd.


Na gevangen te hebben gezeten in het zogenaamde Oranjehotel in Scheveningen, werd hij overgebracht naar het Huis van Bewaring in Amsterdam en op de lijst van Todeskandidaten gezet die in aanmerking kwamen voor fusillering bij represailles.


Op 14 april 1945 werd hij met negen anderen, onder wie een collega-marconist, op de Amsteldijk gefusilleerd. De aanleiding voor de fusillade was onduidelijk. Gezamenlijk werden de tien mannen in een massagraf begraven in de duinen bij Overveen.

bottom of page