top of page
Nicolaas Molenaar

Nicolaas Molenaar

Grafvak:

38

geboren: 26 juli 1910 in Purmerend
overleden: 8 maart 1945 in Amsterdam, 34 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: metaalbewerker en uitvoerder in Santpoort
geloof: rooms-katholiek
vindplaats: gedenksteen 3

Hier rust onze geliefde man en zorgzame vader. Hij ruste in vrede

Achtergrond

Nicolaas Molenaar was in 1932 getrouwd, had een zoon en woonde in Beverwijk. In de eerste oorlogsjaren werkte hij bij de Verenigde Blikfabrieken in Krommenie. In 1943 kreeg hij een oproep voor de arbeidsinzet in Duitsland. Om zich hieraan te onttrekken ging hij werken bij een aannemer in Beverwijk die voor het Duitse leger werkte.


In de zomer van 1944 stapte hij als voorarbeider en uitvoerder over naar aannemer Van der Hijden uit Santpoort. Deze voerde, eerst in samenwerking met ‘bunkerbouwer’ Hendrik B, in de duinen bij IJmuiden voor de bezetter diverse werken uit, zoals het camoufleren van bunkers.

Verzetsactiviteiten

Molenaar heeft niet in het verzet gezeten.

Arrestatie en moord

In de zomer van 1944 kreeg ‘bunkerbouwer’ B. een financieel conflict met Van der Hijden. In het licht hiervan liet B. verscheidene instanties schriftelijk weten dat Molenaar een keetwagen, kruiwagens, hout en/of rails had gestolen van hem en het Duitse leger. Naar aanleiding hiervan werd Molenaar begin februari 1945 door de Feldgendarmerie aangehouden en ingesloten in het hoofdbureau van politie in Velsen.


Een week later werd hij, met zijn inmiddels eveneens gearresteerde baas en twee collega’s, overgebracht naar het Huis van Bewaring in Amsterdam en op de lijst van Todeskandidaten gezet die in aanmerking kwamen voor fusillering bij represailles.


Op 8 maart werd hij als represaille voor de - overigens onbedoelde - aanslag op de Höhere SS- und Polizeiführer in Nederland Rauter met 52 andere mannen, onder wie zijn baas en twee collega’s, bij de Amsteldijk gefusilleerd. Hun lichamen werden op bevel van de bezetter provisorisch begraven in de duinen bij Overveen.

bottom of page