top of page
Nicolaas Akkerman

Nicolaas Akkerman

Grafvak:

38

geboren: 25 april 1905 te Schoten
overleden: 8 maart 1945 te Amsterdam, 39 jaar oud
burg. staat: gehuwd en drie kinderen
beroep: hoofdonderwijzer te Wervershoof
geloof: Nederlands-hervormd
vindplaats: gedenksteen 3

Wees getrouw tot den dood en ik zal u geven de kroon des levens (Openb. 2:10)

Achtergrond

Nicolaas Akkerman was vanaf 1936 hoofd van de openbare lagere school in Wervershoof. Tussen 1940-1941 was hij voorzitter van de plaatselijke afdeling van de Nederlandse Unie. Deze Unie wilde de samenwerking tussen de Duitse en Nederlandse autoriteiten bevorderen om een harmonische en sociale rechtvaardige maatschappij op te bouwen. In 1941 werd de Unie door de Duitsers verboden.

Verzetsactiviteiten

In 1942 begon Akkerman met het onderbrengen van onderduikers in West-Friesland. Hij werd hoofd van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO) in Wervershoof. In deze omgeving richtte hij diverse LO-afdelingen op.


Onder het voorwendsel van een chronische ziekte kreeg hij ziekteverlof. Hierdoor kon hij zich geheel richten op de hulp aan onderduikers. Hij voorzag hen van vervalste documenten, geld en honderden bonkaarten. Enige malen lukte het hem een gearresteerde onderduiker vrij te krijgen. Daarnaast verspreidde hij het illegale blad Je Maintiendrai.


Op 7 juli 1944 moest hij met zijn gezin onderduiken, omdat hij door de Landwacht (een pro-Duitse Nederlandse paramilitaire organisatie) werd gezocht. Tijdens zijn onderduikperiode in Amsterdam verzamelde hij militaire inlichtingen voor het Bureau Inlichtingen in Londen.

Arrestatie en moord

In december 1944 keerde hij terug naar Wervershoof. Hier werd hij op 3 februari 1945 na verraad in zijn schuilplaats gevonden en met zijn koerierster Bep Koomen gearresteerd. Na gevangenschap in Alkmaar werd hij overgebracht naar het Huis van bewaring in Amsterdam en op de lijst van Todeskandidaten gezet die in aanmerking kwamen voor fusillering bij represailles.


Op 8 maart werd hij als represaille voor de - overigens onbedoelde - aanslag op de Höhere SS- und Polizeiführer in Nederland Rauter samen met 52 andere mannen bij de Amsteldijk gefusilleerd. Hun lichamen werden op bevel van de bezetter provisorisch begraven in een massagraf de duinen bij Overveen.

bottom of page