top of page
Marinus de Rijke

Marinus de Rijke

Grafvak:

21

geboren: 16 maart 1918 in Amsterdam
overleden: 21 november 1944 in Hamburg, 26 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: radiomonteur in Amsterdam
geloof: gereformeerd
vindplaats: Zentralfriedhof Ohlsdorf in Hamburg

... en eeuwige blijdschap zal hun kroon zijn. Jesaja 35:10

Achtergrond

Marinus de Rijke zat vanaf juni 1938 in militaire dienst. Tijdens de Duitse inval in mei 1940 was hij als dienstplichtig sergeant gestationeerd bij de militaire staf van Schiphol. Na de capitulatie richtte hij een reparatieruimte voor radio’s in achter de woning van zijn ouders in Amsterdam.

Verzetsactiviteiten

De Rijke was vanaf 1942 fulltime en betaald werkzaam voor de radiodienst van de Ordedienst (OD), een landelijke illegale organisatie die voor een deel is ontstaan in militaire kringen. Vanaf 1943 bouwde hij in een werkplaats bij de verzetsman Op den Velde in Zaandam zend- en ontvangapparatuur.


De Rijke zorgde ook voor vervoer, plaatsing en controle van de apparatuur en het inrichten van zendposten door het hele land. Hiervoor reisde hij met valse PTT-identiteitspapieren en een NS-dienstabonnement. Hij was tevens betrokken bij het ontwerpen en vervaardigen van geheime bergplaatsen voor de apparatuur.

Arrestatie en moord

Op 2 maart 1944 werd de zender van Op den Velde door de Sicherheitspolizei uitgepeild. Op den Velde werd gearresteerd en de Sicherheitspolizei bleef posten in een huis tegenover diens woning. Iedereen die er kwam werd verhoord. Toen De Rijke de volgende ochtend zijn werkplaats bij Op den Velde betrad, werd ook hij verhoord en gearresteerd.


De Rijke werd achtereenvolgens gevangen gezet in Amsterdam, Scheveningen, Haaren en Vught. Op 5 september 1944 werd hij overgebracht naar concentratiekamp Sachsenhausen en eind oktober naar concentratiekamp Neuengamme. Op 21 november 1944 overleed hij in het Aussenlager Spaldingstrasse in Hamburg. De gevangenen van dit kamp werden na geallieerde bombardementen ingezet om stoffelijke overschotten van burgers te bergen, puin te ruimen en blindgangers onschadelijk te maken, zwaar en levensgevaarlijk werk. Zijn lichaam werd naakt en ongekist in een graf op Zentralfriedhof Ohlsdorf gelegd.


In september 1951 werden de stoffelijke resten van De Rijke door de Dienst Identificatie en Berging van de begraafplaats Ohlsdorf in Hamburg overgebracht naar Nederland. Op 19 december 1951 werd hij herbegraven op de Eerebegraafplaats.

bottom of page