Lute Thijs de Haan
Grafvak:
6
geboren: 8 november 1914 te Oldeboorn
overleden: 16 mei 1944 in het duingebied bij Overveen, 29 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: student te Delft
geloof: geen
vindplaats: gedenksteen 5
Maar in onze harten blijft hij leven
Achtergrond
Lute de Haan studeerde aan de Technische Hogeschool Delft voor civiel ingenieur. In de maanden voor het begin van de oorlog was hij als sergeant bij het reservekader gemobiliseerd. In mei 1940, na de capitulatie, ging hij terug naar Delft om zijn studie voort te zetten.
In april 1943 weigerde hij de loyaliteitsverklaring voor studenten te tekenen. Dit eiste de bezetter van studenten, wilden zij hun studie kunnen voortzetten. Kort daarna legde hij ook de oproep naast zich neer om zich als oud-militair te melden voor Duitse krijgsgevangenschap. De Haan dook vervolgens onder.
Op 1 oktober 1943 werd hij gearresteerd. Vermoedelijk had zijn hospita, die met de bezetter sympathiseerde, hem verraden. Tijdens het transport van kamp Amersfoort naar Duitsland wist hij bij Enschede echter uit de trein te ontsnappen.
Verzetsactiviteiten
Na zijn ontsnapping werd De Haan actief in een verzetsgroep die gewapende overvallen pleegde.
Arrestatie en moord
Op 11 mei 1944 had hij de leiding over een overval op een bijpostkantoor in Wassenaar. Nadat de personeelsleden waren vastgebonden, gingen de drie gemaskerde en met pistolen bewapende overvallers er met 13.000 gulden vandoor. Een hierop volgende achtervolging leidde tot de arrestatie van De Haan.
Na een eerste verhoor in de gevangenis het Oranjehotel in Scheveningen, werd hij overgebracht naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam. Hier werd hij op 15 mei 1944 door een Polizeistandgericht als ‘saboteur’ ter dood veroordeeld. De volgende dag werd hij, met drie andere veroordeelden, in het duingebied bij Overveen gefusilleerd en in een massagraf begraven.