top of page
Louis Joseph Marie van der Weyden

Louis Joseph Marie van der Weyden

Grafvak:

20

geboren: 31 maart 1914 in Blerick nabij Venlo
overleden: 17 februari 1945 in Halfweg, 30 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: vertegenwoordiger in Rotterdam en ambtenaar in Den Haag
geloof: rooms-katholiek
vindplaats: gedenksteen 3

R.I.P. Wie strijdende ter aarde zeeg, zal moeiteloos ten hemel groeien

Achtergrond

Louis van der Weyden werkte voor de oorlog als vertegenwoordiger bij handelmaatschappij Stokvis & Zn. in Rotterdam. Tijdens de Duitse inval in mei 1940 diende hij als sergeant in het Nederlandse leger. Na de capitulatie ging hij als kantoorbediende werken bij het Rijksbureau voor IJzer en Staal in Den Haag.

Verzetsactiviteiten

In november 1944 werd Van der Weyden aangesteld als plaatsvervangend commandant van de stoottroep Den Helder-Anna Paulowna van de Binnenlandse Strijdkrachten. Daarvoor was hij lid geweest van de Ordedienst (OD), een landelijke illegale organisatie die voor een deel was ontstaan in militaire kringen.


Van der Weyden kreeg de leiding over drie mede door hem georganiseerde gewapende secties, die weer waren onderverdeeld in drie groepen. Hij zorgde voor de opleiding van het kader van deze groepen en gaf wapeninstructie aan leden van de stoottroep.


Van der Weyden had diverse keren de leiding bij overvallen op zwarthandelaren. Hierbij werden goederen, vooral voedsel, in beslag genomen. Ook was hij betrokken bij een poging een gearresteerde verzetsman te bevrijden en bij de voorbereiding van de liquidatie van een Nederlandse politieman en SS’er in Wieringerwaard.

Arrestatie en moord

Als gevolg van verraad door een met de NSB sympathiserende dorpsgenoot verrichtte de Hafenüberwachungsstelle uit Den Helder op 5 en 6 februari 1945 op diverse adressen in Anna Paulowna een overval. Van der Weyden, elf leden van de stoottroep, drie kwartiergevers en vijftien buitenstaanders, vooral onderduikers, werden gearresteerd. Zij werden overgebracht naar het Huis van Bewaring in Amsterdam en op de lijst van Todeskandidaten gezet die in aanmerking kwamen voor fusillering bij represailles.


Op 17 februari 1945 werd Van der Weyden met negen anderen, onder wie zeven leden van zijn stoottroep, in Halfweg gefusilleerd als represaille voor een aanslag op de spoorlijn Amsterdam-Haarlem. Met zijn lotgenoten werd hij begraven in een massagraf in de duinen bij Overveen. De verrader werd op 31 maart 1945 door het verzet geliquideerd.

bottom of page