top of page
Louis Daniël Boissevain

Louis Daniël Boissevain

Grafvak:

33

geboren: 27 juni 1922 in Arnhem
overleden: 1 oktober 1943 in het duingebied bij Overveen, 21 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: student aan de Kweekschool voor Machinisten in Amsterdam
geloof: Nederlands-hervormd
vindplaats: gedenksteen 5

R.I.P. Heden zult gij met mij in het paradijs zijn. Lucas 23:43

Achtergrond

Lou Boissevain was familie van Janka en Gi Boissevain, twee broers uit de Amsterdamse familie Boissevain die zeer actief zijn geweest in het verzet.

Verzetsactiviteiten

Lou Boissevain werd in 1942 lid van de door Janka en Gi Boissevain opgerichte verzetsgroep CS-6. Nadat de groep in de tweede helft van 1942 ging samenwerken met leden van het communistische Militair Contact werd Lou betrokken bij het voorbereiden en uitvoeren van diverse sabotageaanslagen aan spoorlijnen.


Ook liquideerde hij NSB’ers en helpers van de bezetter. Zo schoot hij, in samenwerking met Reina Prinsen Geerligs, op 3 juli 1943 in Enschede de ‘foute’ opperluitenant der Staatspolitie Kaay dood. Deze had intensief jacht gemaakt op onder andere Joodse onderduikers. Op 20 augustus 1943 loste hij, samen met rechtenstudente Truus van Lier, in Bussum twee schoten op politiekapitein Woerts, die daardoor zwaar gewond raakte.


Vanaf juli 1943 verzond Boissevain voor de Gooise verzetsgroep De Vliegende Brigade spionage- en sabotageberichten naar Londen. Daarnaast was hij medewerker van het in Amsterdam en Utrecht verschijnende illegale blad Lichting dat vooral poëzie bevatte.

Arrestatie en moord

Op 17 september 1943 werd Boissevain in Heemstede gearresteerd.


Op 30 september 1943 werd hij door het Polizeistandgericht in Amsterdam, na een meer dan tien uur durend proces, met 18 andere leden van de opgerolde verzetsgroep CS-6, onder wie de broers Janka en Gi Boissevain, ter dood veroordeeld. De volgende dag werden zij in de duinen bij Overveen gefusilleerd en in een massagraf begraven.

bottom of page