top of page
Koenraad Rozendaal

Koenraad Rozendaal

Grafvak:

26

geboren: 19 april 1911 in Oud-Beijerland
overleden: 16 juli 1944 in het duingebied bij Overveen, 33 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: tuindersknecht in Berkel
geloof: gereformeerd
vindplaats: gedenksteen 4

Gedenk, o Heer, hoe zwak ik ben, hoe kort van duur! Psalm 89:19

Achtergrond

Tuindersknecht Koen Rozendaal uit Berkel dook in 1943 onder bij een boer in de Beemster.

Verzetsactiviteiten

Op zijn onderduikadres kreeg Rozendaal contact met enkele leden van de Ordedienst (OD), een illegale organisatie die voor een deel was ontstaan in militaire kringen. Als medewerker van de verzetsgroep rond E.B. Brune was hij betrokken bij spionagewerk, diverse kraken en liquidaties. Daarnaast voorzag hij onderduikers van distributiebescheiden.


Rozendaal was in maart 1944 medeoprichter van de knokploeg Purmerend/Waterland. Hij organiseerde overvallen op het politiebureau en distributiekantoor van Edam, het distributiekantoor van Monnickendam en het postkantoor van Purmerend. Hierbij werden grote hoeveelheden bonkaarten buitgemaakt. Bij een overval op een politiepost aan de Overtoom in Amsterdam werden wapens bemachtigd.


Op 4 april bevrijdde hij met anderen in Purmerend een verzetsman na een hevig vuurgevecht. Op 1 mei nam hij deel aan een mislukte overval op het Huis van Bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam om verzetsmensen te bevrijden.

Arrestatie en moord

Rozendaal had begin 1944 alles in het werk gesteld om zijn gearresteerde oude verzetsmaat Brune uit de Koepel in Arnhem te bevrijden. Begin juli 1944 werd hij door verraad van dezelfde Brune, die na zware martelingen voor de Sicherheitspolizei was gaan werken, bij Heck’s Lunchroom in Amsterdam gearresteerd.


Na zijn arrestatie werd Rozendaal in het Huis van Bewaring in Amsterdam gevangen gezet, waar hij werd mishandeld. Op 16 juli 1944 werd hij met veertien andere verzetsmensen in de duinen bij Overveen doodgeschoten en in een massagraf begraven. Onder de gefusilleerden waren enkele mannen die hem de dag daarvoor nog hadden getracht te bevrijden bij een tweede mislukte overval op het Huis van Bewaring.

bottom of page