top of page
Karl Borromäus Richard Paul Gröger

Karl Borromäus Richard Paul Gröger

Grafvak:

18

geboren: 7 februari 1918 te Wenen
overleden: 1 juli 1943 in het duingebied bij Overveen, 25 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: student medicijnen te Amsterdam
geloof: rooms-katholiek
vindplaats: gedenksteen 5

Lieben mit der Tat! Das Leben für die Brüder! 1 Joh. 3

Achtergrond

Karl Gröger kwam in april 1939 vanuit Wenen naar Nederland. Als anti-nationaalsocialist kon hij zich niet vinden in de Anschluss, de aansluiting van Oostenrijk bij Duitsland in 1938. Aan de Universiteit van Amsterdam zette hij zijn studie medicijnen voort.


In 1941 werd hij als dienstplichtige Rijksduitser opgeroepen voor het Duitse leger. Toen hij gevaar liep naar het oostfront te worden gestuurd, maakte hij zijn gedeeltelijk Joodse afkomst bekend. Hierdoor kon hij het leger verlaten en naar Amsterdam terugkeren. Hier kwam hij weer in contact met zijn vrienden en medestudenten, de verzetsmensen Bloemgarten en Hartogh.

Verzetsactiviteiten

Vanaf augustus 1942 vervaardigde en verspreidde Gröger met Bloemgarten en Hartogh het illegale blad Rattenkruid en verleende hulp aan Joodse onderduikers.


In Amsterdam nam hij deel aan diverse gewapende acties, zoals een overval op het Gewestelijk Arbeidsbureau en de aanslagen op de spoorlijn bij Amsterdam-Sloterdijk en het Bevolkingsregister van Amsterdam. Hierbij kwamen zijn militaire opleiding en perfecte Duits goed van pas.

Arrestatie en moord

Nadat enkele andere deelnemers aan de overal op het Bevolkingsregister begin april 1943 waren gearresteerd, besloten Gröger, Bloemgarten en Hartogh zich terug te trekken in een pension in Garderen. Op 8 april 1943 vond hier een inval plaats door de marechaussee. Na hevig verzet werden Gröger en Hartogh gearresteerd. Bloemgarten wist te ontkomen, maar werd later door verraad alsnog opgepakt.


In juni 1943 werd Gröger door een SS- und Polizeigericht met elf anderen die bij de aanslag betrokken waren geweest, onder wie Bloemgarten en Hartogh ter dood veroordeeld. Op 1 juli 1943 werden zij gefusilleerd in de duinen bij Overveen en daar in een massagraf begraven.

bottom of page