top of page
Karel Roelof Verschuur

Karel Roelof Verschuur

Grafvak:

23

geboren: 15 april 1919 in Wageningen
overleden: 6 juni 1944 in het duingebied bij Overveen, 25 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: kunstschilder in Wageningen
geloof: protestant
vindplaats: gedenksteen 6

Liefde voor mensch, natuur en kunst richtte zijn leven

Achtergrond

Karel Verschuur was kunstschilder in Wageningen.

Verzetsactiviteiten

Verschuur begon zijn verzetsactiviteiten als lid van de Ordedienst (OD), een landelijke illegale organisatie die voor een deel was ontstaan in militaire kringen. Hij dook in 1943 onder in onder meer Doesburg en werd actief voor de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO) en de Landelijke Knokploegen (LKP).


Verschuur verrichtte in Gelderland koeriersdiensten, spioneerde, hielp (Joodse) onderduikers en legde contacten op distributiekantoren en bevolkingsregisters ter voorbereiding van overvallen. Diverse malen was hij betrokken bij (pogingen tot) liquidaties, zoals op de NSB-politiecommissaris Versteegh in Wageningen en op twee beruchte leden van het Kontrollkommando in Eibergen, die mannen die zich aan de arbeidsinzet onttrokken probeerden op te sporen.

Arrestatie en moord

In een poging om per trein via Frankrijk en Spanje naar Engeland te ontkomen, werd Verschuur op 22 april 1944 door de hem begeleidende provocateur W. Markus uitgeleverd aan de Sicherheitspolizei in Den Bosch. Markus was een zogenaamde V-mann; een Vertrauensmann die infiltreerde in verzetsgroepen om deze te verraden.


Verschuur werd door het Polizeistandgericht in Den Bosch ter dood veroordeeld. Op 6 juni 1944 werd hij met 28 andere verzetsmensen gefusilleerd in het duingebied bij Overveen en daar in een massagraf begraven.


De verrader Markus werd in 1945 gearresteerd en kreeg een gevangenisstraf van achttien jaar opgelegd. In 1956 werd hij vrijgelaten.

bottom of page