top of page
Johannes Petrus Jacobus van Roon

Johannes Petrus Jacobus van Roon

Grafvak:

32

geboren: 17 oktober 1893 in Deventer
overleden: 10 maart 1945 in Zaandam, 51 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: radiohandelaar in Alkmaar
geloof: geen
vindplaats: gedenksteen 3

Het gehele volk als één man zo wilde jij het zien. Commandant K.P. 4710

Achtergrond

Jan van Roon woonde en werkte in Alkmaar als radiohandelaar.

Verzetsactiviteiten

Van Roon werd in de zomer van 1944 lid en kort daarna commandant van de knokploeg 4710: de codenaam van de groep. Deze knokploeg ging in de herfst van 1944 op in de Binnenlandse Strijdkrachten (BS).


In juli was Van Roon op een weiland bij Uitgeest betrokken bij het in veiligheid brengen van zendapparatuur, die vanuit een in nood verkerend geallieerd vliegtuig was afgeworpen. Begin november ontvreemdde hij met een aantal groepsleden in Bergen aan Zee papieren die betrekking hadden op de uitzending van tientallen chauffeurs van het Nationalsozialistische Kraftfahrkorps (het Nationaalsocialistische Motorkorps waarin veel Nederlanders dienden) naar Frankrijk.


In december werkte hij mee aan het vervoer van gedropte wapens van Schagen naar Warmenhuizen. Van november 1944 tot enige dagen voor zijn arrestatie nam hij als sectiecommandant van de BS deel aan diverse overvallen op vooral zwarthandelaren. Het ging om het verkrijgen van levensmiddelen zoals koffie, thee, kaas, rijst, rundvet en ‘koloniale waren’.

Arrestatie en moord

Kort na de arrestatie van een medeverzetsman die tijdens verhoren zwaar mishandeld was, werd Van Roon op de avond van 18 februari 1945 thuis door de Sicherheitspolizei gearresteerd. Na in Alkmaar te zijn verhoord, waarbij ook hij werd gemarteld, werd hij overgebracht naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam en op de lijst van Todeskandidaten gezet die in aanmerking kwamen voor fusillering bij represailles.


Op 10 maart 1945 werd Van Roon met vier anderen van zijn knokploeg doodgeschoten in Zaandam. De fusillade was een represaille voor de liquidatie van de NSB’er en chef van de waterpolitie in Zaandam, Ehlhardt. De vijf lichamen werden op bevel van de bezetter in een massagraf in de duinen bij Overveen provisorisch begraven.

bottom of page