top of page
Johan Willem Beunders

Johan Willem Beunders

Grafvak:

38

geboren: 7 juli 1920 te Rotterdam
overleden: 8 maart 1945 te Amsterdam, 24 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: student medicijnen te Amsterdam
geloof: protestant
vindplaats: gedenksteen 3

Rust zacht, lieve jongen

Achtergrond

Joop Beunders studeerde vanaf 1938 medicijnen aan de Universiteit van Amsterdam. In april 1943, inmiddels student-assistent, weigerde hij de loyaliteitsverklaring te tekenen, hetgeen de bezetter van de studenten eiste, wilden zij door kunnen studeren.

Verzetsactiviteiten

Na zich eerst te hebben beziggehouden met de organisatie van de voedselvoorziening aan Amsterdamse armen, verleende Beunders ook hulp aan onderduikers. Deze voorzag hij van bonkaarten en persoonsbewijzen.


In september 1944 werd hij lid van de gewestelijke staf van de Binnenlandse Strijdkrachten in Amsterdam. Vanaf die tijd werkte hij nauw samen met de arts Veeneklaas, die een van de leiders was van Mission Draughts 2, een door het Bureau Bijzondere Opdrachten vanuit Engeland geleide operatie.


Beunders organiseerde de transporten van door de geallieerden in Noord-Holland gedropte wapens naar Amsterdam. Met grote voorzichtigheid en tact wist hij zich te verzekeren van de medewerking van de water-, haven- en gemeentepolitie en andere overheidsdiensten.

Arrestatie en moord

Op 1 maart 1945 werd een transport broden onderschept. De Sicherheitspolizei vermoedde zwarte handel en deed een inval in de woning van de verzetsman Bais. Iedereen die in de uren daarna het huis naderde, werd gearresteerd en ondervraagd. Aan het eind van de middag waren negen mannen, onder wie Beunders, en zeven vrouwen gearresteerd.


De mannen werden overgebracht naar het Huis van bewaring aan de Weteringschans en op de lijst van Todeskandidaten gezet die in aanmerking kwamen voor fusillering bij represailles. De vrouwen werden gevangen gezet in het Huis van Bewaring aan de Amstelveenseweg.


Op 8 maart werd Beunders als represaille voor de - overigens onbedoelde - aanslag op de Höhere SS- und Polizeiführer in Nederland Rauter met 52 andere mannen bij de Amsteldijk gefusilleerd. Hun lichamen werden op bevel van de bezetter provisorisch begraven in een massagraf in de duinen bij Overveen.

bottom of page