Johan Schimmel
Grafvak:
14
geboren: 7 april 1919 in Amsterdam
overleden: 23 oktober 1943 in het duingebied bij Overveen, 24 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: student economie in Amsterdam
geloof: Nederlands-hervormd
vindplaats: gedenksteen 5
Openb. 14:13
Achtergrond
Johan Schimmel studeerde economie aan de Universiteit van Amsterdam en woonde in Naarden.
Verzetsactiviteiten
Na de capitulatie in mei 1940 werd Schimmel lid van het Legioen Oud-Frontstrijders (LOF). Dit was een organisatie van Nederlandse militairen die een geheim leger wilde opzetten. Later werd hij lid van de Ordedienst (OD), een landelijke illegale organisatie die voor een deel was ontstaan in militaire kringen.
In de loop van de oorlog verspreidde en verkocht hij illegale bladen, zoals Vrij Nederland, Het Parool en het vertaalde The Rape of the Netherlands van de in Londen zetelende minister van Buitenlandse Zaken Van Kleffens. Ook verleende hij hulp aan onderduikers.
Op 18 mei 1942 werd hij gearresteerd. Hij zat gevangen in Amsterdam, Amersfoort en concentratiekamp Neuengamme. In december 1942 werd hij vrijgelaten.
Na zijn vrijlating hield Schimmel zich voornamelijk bezig met spionageactiviteiten. Hij maakte onder meer schetstekeningen van militaire objecten. Daarnaast pleegde hij sabotage.
Op 19 juli 1943 was hij één van de Amsterdamse studenten die, in samenwerking met de verzetsgroep Oranje Vrijbuiters, deelnamen aan de kraak van het distributiekantoor in Huizen.
Arrestatie en moord
Na de kraak in Huizen werden enkele deelnemers opgepakt. Enige tijd later werd ook Schimmel gearresteerd, terwijl hij het bij de overval gebruikte vuurwapen nog bij zich droeg.
Op 22 oktober 1943 werd hij met zes andere verzetsmensen door het Polizeigericht Amsterdam ter dood veroordeeld. De volgende dag werden zij in de duinen bij Overveen gefusilleerd en in een massagraf begraven.