Johan Roemer
Grafvak:
33
geboren: 24 februari 1921 in Amsterdam
overleden: 1 oktober 1943 in het duingebied bij Overveen, 22 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: student medicijnen in Amsterdam
geloof: geen
vindplaats: gedenksteen 5
Achtergrond
Hans Roemer studeerde medicijnen aan de Universiteit van Amsterdam en woonde daar bij zijn ouders.
Verzetsactiviteiten
In februari 1943 werd Roemer via een medestudent lid van de Amsterdamse verzetsgroep CS-6 die in de straat waar hij woonde een vergaderadres had. Hij werd ingezet bij het verzamelen van chemische stoffen voor explosieven, adviseerde over batterijschakelingen en maakte ontstekingsmiddelen. Daarnaast deed hij koeriersdiensten, vervoerde wapens en voorzag onderduikers van bonkaarten en valse papieren.
Roemer was sterk tegen het ondertekenen van de loyaliteitsverklaring. De bezetter eiste dit van studenten, wilden zij verder kunnen studeren. Begin april 1943 probeerde hij brand te stichten in een universiteitsgebouw om de daar opgeslagen loyaliteitsverklaringen te vernietigen die nog ter tekening naar Amsterdamse studenten moesten worden gestuurd.
Arrestatie en moord
Op 23 juli 1943 belde Roemer aan bij het vergaderadres van CS-6 in zijn straat. Hij wist niet dat dit adres een dag eerder door een opgepakt medelid van CS-6 tijdens een verhoor was genoemd. De Sicherheitspolizei was er ’s-nachts binnengevallen en arresteerde iedereen die er in de dagen daarna aanbelde.
Ongerust over het lot van haar zoon, ging Roemers moeder twee dagen later naar het hetzelfde adres, waar ook zij werd opgepakt. Na ruim drie weken werden zij en haar eveneens gearresteerde man vrijgelaten.
Anderhalve maand later werd hun zoon door het Polizeistandgericht in Amsterdam, na een meer dan tien uur durend proces ter dood veroordeeld, met achttien andere leden van de opgerolde verzetsgroep CS-6. De volgende dag werden zij in de duinen bij Overveen gefusilleerd en in een massagraf begraven.