top of page
Johan Limpers

Johan Limpers

Grafvak:

19

geboren: 2 augustus 1915 in Heemstede
overleden: 10 juni 1944 in het duingebied bij Overveen, 28 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: beeldhouwer in Haarlem en Amsterdam
geloof: geen
vindplaats: gedenksteen 5

Beeldhouwer. 28 jaar. Een voor allen ...

Achtergrond

Johan Limpers was van 1934 tot 1940 leerling aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. In november 1940 won hij de Prix de Rome, de hoogste prijs die een jong beeldend kunstenaar in Nederland kan krijgen.


Hij was anti-Duits en weigerde niet alleen een toelage, maar ook om werk in te zenden naar tentoonstellingen die door het door de bezetter beheerste Departement van Volksvoorlichting en Kunsten georganiseerd werden.

Verzetsactiviteiten

Vanaf 1941 was Limpers actief in het kunstenaarsverzet en riep kunstenaars op zich niet aan te melden bij de Kultuurkamer. Hier moesten alle kunstenaars, schrijvers, muzikanten en podiumartiesten zich bij aansluiten, wilden zij hun beroep kunnen blijven uitoefenen. Hij werkte mee aan de Brandarisbrief, een illegaal pamflet waarin kunstenaars opgeroepen werden zich te verzetten tegen het nationaalsocialisme en de Kultuurkamer, en droeg bij aan het in mei 1942 opgerichte illegale blad De Vrije Kunstenaar.


Naast op kunstenaars gerichte verzetsactiviteiten, verleende Limpers hulp aan (Joodse) onderduikers. Hij voorzag hen van onderduikadressen en vervalste persoonsbewijzen. Voor de in mei 1943 opgerichte Raad van Verzet, een landelijke koepelorganisatie van verzetsgroepen, verrichtte hij voorbereidend werk voor sabotageacties en overvallen. Op zijn verzoek stelde zijn moeder haar huis met winkel in Haarlem open voor vergaderingen, als bergplaats voor wapens en munitie en als adres waar koeriersters brieven konden bezorgen en ophalen.

Arrestatie en moord

Eind maart 1944 vond de Sicherheitspolizei (Sipo) in Den Haag aantekeningen op een RvV-man, die bij een poging tot arrestatie was doodgeschoten. Mede door deze notities kon de Sipo in de volgende dagen diverse verzetsmensen arresteren, onder wie Limpers. Op 3 april werd hij gearresteerd in Amsterdam en ingesloten in het Huis van Bewaring aan de Weteringschans.


Op 10 juni 1944 werd Limpers met zes andere verzetsmensen, onder wie leden van zijn verzetsgroep ter dood veroordeeld door een Polizeistandgericht. Nog dezelfde dag werden zij gefusilleerd in de duinen bij Overveen.

bottom of page