top of page
Jan Niklaas Veldman

Jan Niklaas Veldman

Grafvak:

26

geboren: 25 december 1912 in Veenoord nabij Emmen
overleden: 16 juli 1944 in het duingebied bij Overveen, 31 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: eigenaar manufacturenzaak in Assen
geloof: gereformeerd
vindplaats: gedenksteen 4

Zijn laatste woorden: ik vecht voor God en mijn vaderland

Achtergrond

Jan Veldman had een manufacturenzaak in Assen en was oud-militair.

Verzetsactiviteiten

In 1943 riep de bezetter oud-militairen op zich te melden voor terugvoering in Duitse krijgsgevangenschap. Veldman weigerde en dook onder bij een vriend in Rotterdam.


Via zijn vriend kwam Veldman al spoedig in contact met het verzet. In de wijk Rotterdam-Charlois verspreidde hij het illegale blad De Kroniek van de week. In samenwerking met de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers ondersteunde hij onderduikers.


Eind 1943 kwam hij in contact met Johannes Post en trad toe tot diens knokploeg. Hij nam deel aan diverse kraken, zoals die op de gemeentehuizen van Klundert, Heerjansdam, Boekel, Lisse, Zwijndrecht (de meest succesvolle) en die op het politiebureau Archimedesstraat in Den Haag en het distributiekantoor van Maassluis.


Naast bevolkings- en woonregisters werden in totaal 300 persoonsbewijzen, ruim 80 paspoorten, 250 distributiestamkaarten, duizenden zegels voor distributiekaarten en persoonsbewijzen, duizenden rantsoen-, fietsband- en schoenenbonnen, tienduizenden levensmiddelenkaarten, acht miljoen coupures van verschillende artikelen en 56 revolvers buitgemaakt.

Arrestatie en moord

In de nacht van 14 op 15 juli 1944 deed Veldman mee aan de tweede mislukte overval op het Huis van Bewaring in Amsterdam om verzetsmensen te bevrijden. Tijdens een schotenwisseling met de Sicherheitspolizei op de binnenplaats werd hij gearresteerd.


De volgende dag werd hij met veertien andere verzetsmensen in de duinen bij Overveen doodgeschoten en in een massagraf begraven. Onder de gefusilleerden waren een aantal van degenen die hij de dag daarvoor nog had trachten te bevrijden.

bottom of page