top of page
Jacobus Albertus van Leeuwen

Jacobus Albertus van Leeuwen

Grafvak:

37

geboren: 4 januari 1908 in Vlaardingen
overleden: 8 maart 1945 in Amsterdam, 37 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: distributieambtenaar in IJmuiden-Oost
geloof: rooms-katholiek/geen
vindplaats: gedenksteen 3

Rust in vrede

Achtergrond

Ko van Leeuwen werkte in 1940 als betaald bestuurder bij de afdeling IJmuiden van de Algemene Nederlandse Metaalbewerkersbond. Na de oprichting door de bezetter van het Nederlands Arbeidsfront in mei 1942, waarmee de gelijkschakeling van alle bestaande vakbonden een feit was, legde hij zijn functie neer. Kort daarna werd hij aangesteld als loketambtenaar bij de distributiedienst van de gemeente Velsen in IJmuiden-Oost.

Verzetsactiviteiten

Als distributieambtenaar was Van Leeuwen in de gelegenheid (Joodse) onderduikers te voorzien van bonkaarten en zegels voor persoonsbewijzen. Daarnaast hield Van Leeuwen zich bezig met illegale lectuur. In eerste instantie stencilde hij op een van de Metaalbewerkersbond meegenomen stencilmachine nieuwsberichten en bracht deze rond. Later verspreidde hij ook het illegale blad Vrij Nederland. In 1944 was hij betrokken bij de uitgave van het illegale sociaaldemocratisch orgaan De Baanbreker.

Arrestatie en moord

Door verraad werd hij op 23 februari 1945 op het distributiekantoor gearresteerd door twee ‘foute’ politiemannen. Onder zijn vloeiblad werden enkele illegale bladen gevonden. Na een week op het politiebureau in Velsen te zijn vastgehouden, werd hij op 2 maart overgebracht naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam en op de lijst van Todeskandidaten gezet die in aanmerking kwamen voor fusillering bij represailles.


Op 8 maart werd hij als represaille voor de -overigens onbedoelde - aanslag op de Höhere SS- und Polizeiführer in Nederland Rauter met 52 andere mannen bij de Amsteldijk gefusilleerd. De lichamen werden op bevel van de Duitsers provisorisch begraven in de duinen bij Overveen.

bottom of page