top of page
Jacob Balder Abrzn.

Jacob Balder Abrzn.

Grafvak:

26

geboren: 7 augustus 1900 te Broek op Langedijk
overleden: 16 juli 1944 in het duingebied bij Overveen, 43 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: timmerman-aannemer
geloof: Nederlands-hervormd
vindplaats: gedenksteen 4

Ja, ook mijn vleesch zal rusten in hope. Hand. 2:26B

Achtergrond

Jaap Balder (verzetsnaam Oom Jaap) werkte als zelfstandig timmerman-aannemer in Broek op Langedijk.

Verzetsactiviteiten

Eind 1940/begin 1941 begon Balder zelfstandig illegaal werk te verrichten. In Broek op Langedijk was hij betrokken bij de oprichting van de Ordedienst (OD), een landelijke illegale organisatie die voor een deel was ontstaan in militaire kringen.


In samenwerking met de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO) hield hij zich bezig met hulp aan Joodse en niet-Joodse onderduikers. Hij verleende hen onderdak in zijn woning, zocht onderduikadressen en verzorgde bonkaarten. In februari 1944 werd Balder leider van het LO-district Heerhugowaard, na de arrestatie van de vorige leider.


Vanaf mei 1943 nam hij actief deel aan de hulp aan neergeschoten geallieerde vliegers, die trachtten naar onbezet gebied te ontkomen. Soms bracht hij hen zelf per auto of trein een eind op weg voor hij ze aan andere pilotenhelpers overgaf.


Begin 1944 nam hij deel aan de overval op het distributiekantoor van de gemeente Langedijk in Zuid-Scharwoude. Tevens was hij nauw betrokken bij het verzetswerk van de Groep 2000.

Arrestatie en moord

Door verraad van een infiltrant werd Balder op 23 juni 1944 in zijn woning gearresteerd door de Sicherheitspolizei. Hij werd overgebracht naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam. Op 16 juli 1944 werd hij in de duinen bij Overveen doodgeschoten, samen met 14 andere verzetsmensen, en in een massagraf begraven.


Postuum kreeg Balder het Eisenhower-certificaat voor zijn hulp aan geallieerd vliegtuigpersoneel.

bottom of page