top of page
Herman Ruys

Herman Ruys

Grafvak:

14

geboren: 19 januari 1923 in Bussum
overleden: 23 oktober 1943 in het duingebied bij Overveen, 20 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: student aan de Middelbare Technische School
geloof: gereformeerd
vindplaats: gedenksteen 5

Mijn schilt ende betrouwen zijt ghij, o Godt, mijn Heer!

Achtergrond

Herman Ruys was student aan de Middelbare Technische School (nu MBO) en woonde bij zijn ouders in Bussum.

Verzetsactiviteiten

Hij verspreidde in de eerste oorlogsjaren het illegale socialistische blad Het Parool, waarin zijn broer Hugo ook actief was. Tevens verleende hij hulp aan (Joodse) onderduikers.


In de loop van 1943 ging hij zich bezighouden met spionagewerk. In eerste instantie deed hij dit voor de verzetsgroep Wim, later als lid van de Gooise verzetsgroep Vliegende Brigade. Hij verzamelde en fotografeerde allerhande gegevens over verdedigingswerken, legertransporten en troepenverplaatsingen.


In augustus 1943 was hij betrokken bij de voorbereiding van de aanslag op de ‘foute’ Nederlandse politiekapitein E.J. Woerts in Bussum, die daarbij zwaar gewond werd.

Arrestatie en moord

Op 9 september 1943 werd Ruys tijdens een bijeenkomst in de Jeugdkapel aan de Meentweg in Bussum met enkele andere leden van zijn verzetsgroep gearresteerd. Een provocateur die zich voordeed als iemand die behulpzaam zou kunnen zijn bij een geplande liquidatie, had de bijeenkomst verraden. Ruys en zijn groepsgenoten werden overgebracht naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam.


Op 22 oktober 1943 werd Ruys met zes andere verzetsmensen, onder wie zijn groepsgenoten, door het Polizeigericht Amsterdam ter dood veroordeeld. De volgende dag werden zij in de duinen bij Overveen gefusilleerd en in een massagraf begraven.

bottom of page