Henricus Johannes Habraken
Grafvak:
21
geboren: 2 januari 1883 te Den Bosch
overleden: 15 april 1945 te Sint Pancras, 62 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: directeur drukkerij in Haarlem
geloof: rooms-katholiek
vindplaats: gedenksteen 3
R.I.P. Zijn zwijgen heeft anderen gered, vergeet vader niet in Uw gebed
Achtergrond
Harry Habraken woonde in Haarlem en was directeur van de drukkerij van het Sint Jacobs Godshuis. Hij was niet aangesloten bij een illegale organisatie.
Verzetsactiviteiten
Begin september 1944 verwachtten zeer velen het spoedige einde van de oorlog. Op verzoek van het plaatselijke commando van de Binnenlandse Strijdkrachten drukte Habraken armbanden, legitimatiekaarten, een grote hoeveelheid rood-wit-blauw gerande aanplakbiljetten, pamfletten en programma’s voor de bevrijdingsdienst in de Grote Kerk van Haarlem. Toen de bevrijding echter uitbleef, werd een deel van het materiaal verborgen op een zolderkamer van het nabijgelegen rooms-katholieke Weeshuis.
Habraken heeft niet aan andere verzetsactiviteiten deelgenomen.
Arrestatie en moord
Als gevolg van verraad door een ex-verzetsman werd Habraken op zondagochtend 18 maart 1945 gearresteerd. Na een huiszoeking in zijn woning en drukkerij, werd hij overgebracht naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam. Hier zette men hem op de lijst van Todeskandidaten die in aanmerking kwamen voor fusillering bij represailles. Het vervaardigde drukwerk en bewaarde zetsel werden later alsnog gevonden.
Op 15 april 1945 werd hij, met negentien anderen in Sint Pancras doodgeschoten als represaille voor een aanslag op een trein van het Duitse leger. De lichamen werden provisorisch begraven in een massagraf in de duinen bij Overveen.