Henri Halberstadt
Grafvak:
18
geboren: 10 februari 1911 te Amsterdam
overleden: 1 juli 1943 in het duingebied bij Overveen, 32 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: incasseerder bij de Tandheelkundige Inrichting T.T.H. in Amsterdam en magazijnbediende
geloof: geen
vindplaats: gedenksteen 5
Nur der sich ganz verliert ist sich gegeben. Stefan Zweig
Achtergrond
Harry Halberstadt schreef sedert 1932 gedichten en, onder het pseudoniem Fred van Hall, hoorspelen. Daarnaast was hij incasseerder bij een tandheelkundige inrichting in Amsterdam en magazijnbediende. Hij was half-Joods
Verzetsactiviteiten
Halberstadt begon zijn verzetswerk in 1940 met het verspreiden van losse illegale geschriften en tegen de bezetter gerichte gedichten en novellen. Samen met Karl Gröger plakte hij de gedichtjes in Amsterdam op muren en in trams. In 1941 nam hij deel aan de Februaristaking. Tevens verschafte hij onderdak en voedsel aan illegale werkers en (Joodse) onderduikers.
Vanaf 3 augustus 1942 werd onder zijn leiding het illegale blad Rattenkruid uitgegeven. Hierin werd opgeroepen tot verzet en werden praktische aanwijzingen gegeven. In totaal verschenen zeventien nummers.
Met de Rattenkruidjongens Bloemgarten en Gröger nam hij op 15 maart 1943 deel aan de aanslag op de spoorlijn bij Amsterdam-Sloterdijk. In die maand was hij ook betrokken bij de aanslag op het Amsterdamse Bevolkingsregister.
Arrestatie en moord
Als gevolg van zijn betrokkenheid bij de aanslag op het Bevolkingsregister werd hij op 12 april 1943 gearresteerd. Wegens het vervaardigen van het blad Rattenkruid en zijn aandeel in de spoorwegaanslag werd hij door een SS- und Polizeigericht ter dood veroordeeld.
Op 1 juli 1943 werd hij met elf andere veroordeelden, onder wie zijn vrienden Bloemgarten en Gröger, in de duinen bij Overveen doodgeschoten en in een massagraf begraven.