top of page
Hendrik Raak

Hendrik Raak

Grafvak:

23

geboren: 21 juli 1920 in Hoogeveen
overleden: 6 juni 1944 in het duingebied bij Overveen, 23 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: ambtenaar bij de PTT in Hoogeveen
geloof: Nederlands-hervormd
vindplaats: gedenksteen 6

Sijn siel int eeuwich leven verwacht den jonghsten dag

Achtergrond

Henk Raak vocht als dienstplichtig soldaat tijdens de Duitse inval in de meidagen van 1940 aan de Grebbelinie. Hierbij verloor hij zijn rechteroog.

Verzetsactiviteiten

Al snel na het begin van de bezetting vermenigvuldigde en verspreidde Raak illegale pamfletten. Via zijn zuster, die bij de distributiedienst in Hoogeveen werkte, kreeg hij bonkaarten waarmee hij op eigen gelegenheid onderduikers hielp. Als PTT-loketbeambte in Hoogeveen werd hij het contactpunt voor de plaatselijke afdeling van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO).


In 1943 kwam Raak in contact met de knokploeg Drenthe. Diverse malen stelde hij voor om het onbewaakte postkantoor in Hoogeveen te overvallen. Uiteindelijk vond de overval in de vroege ochtend van 17 februari 1944 plaats. Raak leverde de kluissleutel en 13.000 bonkaarten werden buitgemaakt. Diezelfde dag werd hij, verdacht van medeplichtigheid, gearresteerd en overgebracht naar Assen. Hij ontkende en werd na drie weken vrijgelaten.

Arrestatie en moord

Op 20 maart 1944 deed de Sicherheitspolizei ’s middags een inval bij de districtsleider van de LO in Hoogeveen. Tijdens de huiszoeking vond men aanwijzingen in de richting van Raak en zijn zuster. Die nacht werd Raak - zijn zuster verbleef elders - in zijn ouderlijk huis in Hollandscheveld gearresteerd.


Na gevangenschap in Assen, Groningen, Amersfoort en Vught werd hij in een massaproces door een Polizeistandgericht ter dood veroordeeld. Op 6 juni 1944 werd hij met 28 andere ter dood veroordeelde verzetsmensen in de duinen bij Overveen doodgeschoten en begraven.

bottom of page