Hendrik Ludzer Johannes de Vries
Grafvak:
21
geboren: 5 juli 1918 in Den Haag
overleden: 15 april 1945 in Wormerveer, 26 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: spoeler en bankwerker en revolverdraaier in Amsterdam
geloof: Nederlands-hervormd
vindplaats: gedenksteen 3
Dat hij ruste in vrede is de wens van zijn vrouw en kinderen
Achtergrond
Hendrik de Vries werkte de eerste oorlogsjaren in zijn woonplaats Amsterdam bij likeurstokerij Wijnand Fockink en de machinefabriek Werkspoor. Begin 1943 werd hij door het Gewestelijk Arbeidsbureau als metaaldraaier verplicht tewerkgesteld in Duitsland.
In 1943 kwam hij tweemaal met verlof naar huis. De eerste keer trad hij in het huwelijk. In het voorjaar van 1944 na een derde (ziekte)verlof besloot hij niet naar Duitsland terug te gaan. De Vries dook onder bij zijn schoonouders die een etage hoger woonden. Zijn echtgenote bleef in hun huis daaronder wonen.
In de hongerwinter van 1944-45 haalden De Vries en zijn schoonvader via een klein raam levensmiddelen en klein huisraad uit de woning van buren. Het NSB-gezin dat hier woonde was op Dolle Dinsdag in september 1944 gevlucht, omdat het zeer waarschijnlijk leek dat Nederland elk moment bevrijd zou worden. Het klein huisraad verhandelden zij voor voedsel.
Verzetsactiviteiten
De Vries nam niet deel aan het verzet.
Arrestatie en moord
Begin februari 1945 keerde de zoon van de NSB-buren terug naar Amsterdam. Hij was in dienst van de Landwacht: een Nederlandse paramilitaire organisatie die in 1943 door de Duitsers was opgericht. Bij thuiskomst ontdekte hij de verdwijning van de eigendommen. Op zijn aanwijzing werden De Vries en zijn schoonvader door de Feldgendarmerie gearresteerd. Zij werden overgebracht naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans en op de lijst van Todeskandidaten gezet die in aanmerking kwamen voor fusillering bij represailles.
Op 15 april 1945 werden zij in Wormerveer met vijf verzetsmensen doodgeschoten als represaille voor twee spoorwegaanslagen in de Zaanstreek en één in de kop van Noord-Holland. Met hun lotgenoten werden zij begraven in een massagraf in de duinen bij Overveen. Drie maanden daarvoor was het tweede kind van De Vries geboren.