top of page
Hendrik Arius Hoekstra

Hendrik Arius Hoekstra

Grafvak:

35

geboren: 27 juli 1901 te Harlingen
overleden: 10 februari 1945 te Blaricum, 43 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: werktuigkundig ingenieur en constructeur te Blaricum
geloof: geen
vindplaats: gedenksteen 2

Zie, hier ben ik, want Gij hebt mij geroepen. 1 Sam. 3:8B

Achtergrond

Ir. Henk Hoekstra woonde in Blaricum. Kort na de Duitse bezetting in mei 1940 probeerde hij naar Engeland uit te wijken. Helaas mislukte dit. Hierna kwam hij in contact met de organisatie die het illegale blad Vrij Nederland (VN) uitgaf.

Verzetsactiviteiten

Hoekstra verspreidde vanaf eind 1940 VN. Begin 1942 bouwde hij op verzoek van de topman van VN, Henk Hos, in zijn woning illegale zenders om contact met Engeland te leggen.


Nadat Hos in december 1942 was gearresteerd, kwam Hoekstra in contact met de Gooise afdeling van de Ordedienst (OD), een landelijke illegale organisatie, die voor een deel was ontstaan in militaire kringen. De inmiddels gebouwde zenders kwamen onder beheer van de OD en Hoekstra bleef nieuwe zend- en ontvangapparaten bouwen en plaatsen. In de loop van 1943 hielp hij de Raad van Verzet (een landelijke koepelorganisatie van het verzet) een ‘eigen’ radiodienst op te bouwen.


In de loop van 1944 werd de zender in de woning van Hoekstra één van de twee hoofdradiostations van de OD onder de naam Leidend Station-I. Ondanks dat er in het Gooi drie peilwagens rondreden, werden na september 1944 vanuit Hoekstra’s woning ruim 600 berichten gewisseld met Bureau Inlichtingen in het bevrijde Eindhoven. Ook was er verbinding met Engeland, waardoor enkele wapendroppings konden worden georganiseerd.

Arrestatie en moord

Op 10 februari 1945 viel de Sicherheitspolizei bij Hoekstra binnen. Mogelijk was de inval een gevolg van het doorslaan van verzetsmensen die opgepakt waren bij de inval op het andere hoofdradiostation van de OD in Amsterdam, tien dagen daarvoor.


Toen Hoekstra zich gewapenderhand verzette tegen zijn arrestatie, werd hij ter plekke doodgeschoten. De volgende dag werd hij provisorisch begraven in de duinen bij Overveen.

bottom of page