Gerrit Riezebos
Grafvak:
40
geboren: 25 december 1915 in Amersfoort
overleden: 19 augustus 1944 in Mühlberg aan de Elbe in Duitsland, 28 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: sergeant bij de Genietroepen
geloof: geen
vindplaats: Friedhof in Neu-Burxdorf in Duitsland
Trouw tot in den dood
Achtergrond
Gerrit Riezebos was beroepssergeant bij de Genietroepen van de Landmacht. Tijdens de Duitse inval in mei 1940 vocht hij bij de Afsluitdijk. Na de capitulatie werkte hij als kantoorbediende bij de firma De Vries van Buuren & Co. in Amsterdam. In voorjaar 1943 weigerde hij zich te melden voor terugvoering in krijgsgevangenschap, hetgeen de bezetter van alle oud-militairen eiste, en dook onder.
Verzetsactiviteiten
Riezebos kwam niet lang daarna in contact met een verzetsgroep van de Raad van Verzet, een landelijke koepelorganisatie van verzetsgroepen. Hij was betrokken bij diverse overvallen in Amsterdam, onder meer op een carbidfabriek, twee distributiekantoren en op het Huis van Bewaring aan de Weteringschans, waar veel verzetsmensen gevangen zaten. Daarnaast zorgde hij voor een onderduikadres voor een aantal Joodse landgenoten en voorzag hen van bonkaarten.
Arrestatie en moord
Op 7 juni 1944 werd Riezebos bij een controle op persoonsbewijzen in Amsterdam aangehouden. Hij trachtte vergeefs te ontkomen en werd gevangen gezet in het militaire kamp Waterloo in Leusden, waar hij nogmaals probeerde te ontsnappen. Korte tijd later werd hij overgebracht naar een kamp voor krijgsgevangenen in Mühlberg a/d Elbe in Duitsland. Hier overleed hij op 19 augustus 1944 aan de gevolgen van difterie en werd begraven in Neu-Burxdorf.
In juli 1949 werd zijn stoffelijk overschot door de Dienst Identificatie en Berging vanuit Duitsland overgebracht naar Nederland. Op verzoek van zijn moeder werd Riezebos op 27 juli 1949 herbegraven op de Eerebegraafplaats.