top of page
Gerardus Adrianus Degens

Gerardus Adrianus Degens

Grafvak:

16

geboren: 25 december 1878 in Rotterdam
overleden: 4 februari 1945 in Naarden, 66 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: gepensioneerd inspecteur/chef van de Telegraaf- en Telefoondienst der Staatsspoorwegen in Nederlands-Indië
geloof: Nederlands-hervormd/geen
vindplaats: gedenksteen 1

Rust in vrede

Achtergrond

Gerard Degens keerde na zijn pensionering bij de Staatsspoorwegen in Nederlands-Indië terug naar Nederland. Vanaf eind 1931 kreeg hij een pensioen van het Ministerie van Koloniën. Tijdens het grootste deel van de oorlog was Degens in zijn woonplaats Hilversum actief als administrateur van de Luchtbeschermingsdienst.

Verzetsactiviteiten

In de loop van de oorlog begon Degens hulp te verlenen aan Joodse en niet Joodse onderduikers. Hij vervaardigde valse Ausweise, waarschuwde voor razzia’s en zamelde op alle mogelijke manieren geld in voor het Het Nationaal Steun Fonds (NSF): een illegale organisatie die veel verzetswerk financierde, en ook hulp gaf aan gezinnen van zeevarenden en (Joodse) onderduikers.


Daarnaast deed hij spionage werk door het verzamelen van belangrijke informatie voor Engeland en het vervaardigen van kaarten. In samenwerking met de koopman/opticien Van Gangelen maakte en verspreidde hij aan het einde van de oorlog het illegale blad Het Laatste Nieuws. Dit verscheen in gestencilde vorm in een oplage van 150 exemplaren in Hilversum.

Arrestatie en moord

In verband met het uitgeven van het Het Laatste Nieuws werd hij, als gevolg van verraad, op 9 januari 1945 gearresteerd en overgebracht naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam. Hier werd hij op de lijst van Todeskandidaten gezet die in aanmerking kwamen voor fusillering bij represailles.


Op 4 februari 1945 werd hij, met Van Gangelen en drie anderen, in Naarden gefusilleerd als represaille voor het verwonden van een Duitse soldaat. Hun lichamen werden in een massagraf in de duinen bij Overveen begraven.

bottom of page