top of page
Frans ten Pas

Frans ten Pas

Grafvak:

3

geboren: 13 september 1913 in Hengelo
overleden: 12 maart 1945 in Amsterdam, 31 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: firmant constructiewerkplaats in Alkmaar
geloof: geen
vindplaats: gedenksteen 3

In onze gedachten blijft hij leven

Achtergrond

Frans ten Pas was firmant van en constructeur bij de firma Ten Pas & Zoon in Alkmaar.

Verzetsactiviteiten

In augustus 1944 werd Ten Pas lid van de knokploeg 4710. Deze werd een maand later opgenomen in de Binnenlandse Strijdkrachten. Hij maakte voor de knokploeg in zijn werkplaats valse sleutels en repareerde revolvers. In zijn woning verborg hij wapens en munitie.

Arrestatie en moord

In opdracht van de leider van de knokploeg ging Ten Pas eind 1944 naar iemand in St. Pancras om hem te waarschuwen. In aanwezigheid van een derde, ene De G., liet hij zich tijdens een gesprek in scherpe bewoordingen uit over enkele vooraanstaande NSB’ers, onder wie ene K. in Stompetoren. Toen K. enkele weken later door het verzet werd geliquideerd, ging De G. naar de Landwachtcommandant in Alkmaar en vertelde hem wat Ten Pas over K. had gezegd. Hierop werd Ten Pas, die overigens niets met de liquidatie van doen had, op zondagavond 4 maart 1945 in zijn woning gearresteerd door een grote groep Landwachters; leden van een pro-Duitse Nederlandse paramilitaire organisatie.


Op 11 maart 1945 werd Ten Pas van Alkmaar overgebracht naar het Huis van Bewaring in Amsterdam en op de lijst van Todeskandidaten gezet die in aanmerking kwamen voor fusillering bij represailles.


De volgende dag werd hij met 29 andere verzetsmensen in Amsterdam bij het Eerste Weteringplantsoen doodgeschoten. De fusillade was een represaille voor de moord op Ernst Wehner, Kriminaloberassistent bij het Einsatzkommando Amsterdam. De lichamen van de 30 gefusilleerden werden op bevel van de bezetter provisorisch begraven in een massagraf in de duinen bij Overveen.

bottom of page