top of page
Franciscus Aloysius Henricus Keve

Franciscus Aloysius Henricus Keve

Grafvak:

40

geboren: 10 september 1907 in Amsterdam
overleden: 2 november 1944 op de Waalsdorpervlakte, 37 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: schrijver bij de Gemeentesecretarie en suppoost in de Stadsschouwburg in Amsterdam
geloof: rooms-katholiek
vindplaats: Waalsdorpervlakte

Achtergrond

Frans Keve was schrijver bij de Gemeentesecretarie en suppoost in de Stadsschouwburg in Amsterdam. Hij kon beschikken over verschillende auto’s van een niet-‘foute’ bunkerbouwer, die in nauwe relatie stond met Duitse instanties.

Verzetsactiviteiten

Keve was vanaf 1943 aangesloten bij een knokploeg, eerst in het Gooi, later in Amsterdam. Doordat hij kon beschikken over auto’s was hij, soms gekleed in een witte doktersjas, in staat onderduikers, koeriersters, Duitse deserteurs, wapens, zendtoestellen en grote hoeveelheden bonkaarten te vervoeren. Ook maakte hij regelmatig tochten langs de kust, om in het verboden Sperrgebiet foto’s en schetsen van de verdediging te maken.


Aan het begin van de spoorwegstaking, in september 1944, verzorgde Keve geldtransporten voor Het Nationaal Steun Fonds (NSF). Het NSF was een illegale organisatie die veel verzetswerk financierde, onder meer hulp aan gezinnen van zeevarenden en (Joodse ) onderduikers.


Keve was ook betrokken bij het recherchebureau van de Amsterdamse knokploeg. Toen aan het bureau bleek dat de beruchte medewerker van de Sicherheitspolizei Oelschlägel een wezenlijke bedreiging voor het verzet vormde, werd besloten hem te ontvoeren en na verhoor te liquideren.


Keve kreeg met drie anderen hiertoe de opdracht. Op de avond van 23 oktober 1944 mislukte de ontvoeringspoging echter en Oelschlägel werd op straat geliquideerd. Als wraak hiervoor werden 29 gevangen verzetsmannen door de bezetter gefusilleerd.

Arrestatie en moord

Niet lang daarna, op 1 november 1944, werd Keve, toen hij terug kwam van een spionagetocht langs de kust bij Hoek van Holland, bij een wegcontrole in Den Haag aangehouden en herkent als verzetsman. De volgende dag werd hij op de Waalsdorpervlakte doodgeschoten en daar begraven.


Op 15 april 1947 werd Keve herbegraven op de Eerebegraafplaats.

bottom of page