Dirk Anthonie de Bruin
Grafvak:
5
geboren: 17 juni 1908 te Utrecht
overleden: 15 december 1944 te Amsterdam, 36 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: werktuigkundige te Amsterdam
geloof: Nederlands-hervormd
vindplaats: gedenksteen 1
De Heer is mijn herder, mij zal niets ontbreken
Achtergrond
Dirk de Bruin werkte als werktuigkundige bij de Nederlandse Vliegtuigfabriek Fokker in Amsterdam.
Verzetsactiviteiten
In de loop van de oorlog begon De Bruin in zijn woonplaats Utrecht hulp te verlenen aan onderduikers die geweigerd hadden als arbeidskracht in Duitsland te gaan werken. Met medeweten van zijn werkgever was De Bruin steeds met ziekteverlof, zodat hij zich geheel aan de hulpverlening kon wijden. Hij voorzag de onderduikers van valse persoonsbewijzen, Ausweise, grote hoeveelheden bonkaarten en geld.
Daarnaast vervoerde hij wapens, onder meer naar kinderarts Ada van Rossum in Utrecht. Vanuit haar woning werden vanaf oktober 1943 door een verzetsgroep via een zender vrijwel dagelijks weerberichten naar Londen gezonden voor de Engelse luchtmacht. Op 9 oktober 1944 werd de zender uitgepeild en Ada van Rossum gearresteerd. Bij de huiszoeking werden de verborgen wapens gevonden. De Bruin wist de noodzakelijke papieren te verzorgen om de verzetsman die de uitzendingen verzorgde naar het al bevrijde Brabant te laten ontkomen. Ook beraamde hij plannen om Ada van Rossum te bevrijden. Zij bleef echter tot de bevrijding gevangen.
Arrestatie en moord
Op 12 november 1944 werd De Bruin in zijn woning in Utrecht door de Sicherheitspolizie gearresteerd en overgebracht naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam. Tevens werd hij op de lijst van Todeskandidaten gezet die in aanmerking kwamen voor fusillering bij represailles.
Op 15 december werd De Bruin als represaille voor een aanslag op een spoorlijn met twee anderen in Amsterdam gefusilleerd en door de Duitsers provisorisch begraven in de duinen bij Overveen.