top of page
Cornelis Goudriaan

Cornelis Goudriaan

Grafvak:

37

geboren: 17 februari 1923 in Amsterdam
overleden: 8 maart 1945 in Amsterdam, 22 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: kantoorbediende/facturist bij Mercedes-Benz in Amsterdam
geloof: geen
vindplaats: gedenksteen 3

Hij vroeg niets maar gaf

Achtergrond

Cor Goudriaan werkte van september 1940 tot zijn oproep voor de verplichte arbeidsinzet in juni 1943 bij de Mercedes-Benz Import Maatschappij in Amsterdam. Na twee maanden in Koblenz in Duitsland te werk te zijn gesteld, simuleerde hij een ziekte en werd opgenomen in een ziekenhuis. Hieruit wist hij te vluchten en dook onder bij zijn ouders in Amsterdam. Weer in Amsterdam werkte hij clandestien bij een zadelmaker en zijn vroegere werkgever.

Verzetsactiviteiten

Goudriaan begon zijn verzetsactiviteiten met het ‘s-avonds overtypen van het illegale socialistische blad Het Parool. Deze vermenigvuldigde hij en verspreidde ze onder buurtgenoten. Daarnaast verleende hij hulp aan onderduikers.


Als lid van een Amsterdamse knokploeg en, vanaf september 1944, als sectiecommandant bij de Binnenlandse Strijdkrachten (BS) in Amsterdam-West, nam hij deel aan overvallen op collaborateurs. Tevens maakte hij wapens schoon en gaf wapeninstructie.

Arrestatie en moord

Op 26 februari 1945 werden enkele mede BS-leden van Goudriaan gearresteerd. Uit angst voor het eventueel doorslaan van deze leden werd de wapenvoorraad die in de winkelkelder van melkboer Koenis lag opgeslagen naar elders vervoerd. Toen de Sicherheitspolizei ‘s-avonds de melkwinkel met woning overviel, waren Goudriaan en mevrouw Koenis hier nog aanwezig. Zij werden beiden gearresteerd. Mevrouw Koenis werd op 4 maart vrijgelaten. Goudriaan werd overgebracht naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans en op de lijst van Todeskandidaten gezet die in aanmerking kwamen voor fusillering bij represailles.


Op 8 maart 1945 werd Goudriaan als represaille voor de - overigens onbedoelde - aanslag op de Höhere SS- und Polizeiführer in Nederland Rauter met 52 andere mannen bij de Amsteldijk gefusilleerd. Hun lichamen werden op bevel van de Duitsers provisorisch begraven in massagraven in de duinen bij Overveen.

bottom of page