top of page
Cornelis Christiaan Hartog

Cornelis Christiaan Hartog

Grafvak:

2

geboren: 4 februari 1920 in Haarlemmerliede
overleden: 7 maart 1945 in Haarlem, 25 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: chauffeur-besteller en machinebankwerker in Haarlem
geloof: rooms-katholiek
vindplaats: gedenksteen 3

Hij viel voor onze vrijheid. God gaf hem eeuwige blijheid

Achtergrond

Cor Hartog werkte eerst als reiziger in Verkade-artikelen. Vervolgens werd hij chauffeur-besteller bij de Eerste Haarlemse Stoomwasserij.


Van juni 1941 tot augustus 1942 was hij in Kiel-Hassee in Duitsland werkzaam. Daarna werd hij als machinebankwerker tewerkgesteld bij Holland Nautic NV Scheepswerf en Machinefabriek in Haarlem. Hier pleegde hij sabotage en simuleerde vaak ziek te zijn. Na in september 1944 te zijn ontslagen, maakte hij als zelfstandige pannenbodems en noodkacheltjes.

Verzetsactiviteiten

Vanaf begin 1944 verspreidde Hartog het illegale communistische blad De Waarheid en werd lid van een knokploeg van de Raad van Verzet (RvV). De RvV was een landelijke koepelorganisatie van verzetsorganisaties. Voor het verzet voerde deze ploeg overvallen uit.

Arrestatie en moord

In de vroege ochtend van 16 februari 1945 werden vijf leden van zijn knokploeg, die ook ten eigen bate ‘stuntten’, gearresteerd. Als gevolg hiervan werden de namen van de andere groepsleden bekend, onder wie die van Hartog. Diezelfde dag nog vond in de woning van Hartog in Haarlem een huiszoeking plaats. Hierbij werden niet, zoals verwacht, wapens aangetroffen, maar wel enige exemplaren van De Waarheid. Hartog werd meegenomen, ingesloten en twee dagen later overgebracht naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam. Hier zette men hem op de lijst van Todeskandidaten die in aanmerking kwamen voor fusillering bij represailles.


Op 7 maart 1945 werd hij als represaille voor de liquidatie van de Nederlandse NSB-er en Opperwachtmeester van de Staatspolitie Zirkzee door onder meer Hannie Schaft, met veertien anderen aan de Dreef in Haarlem gefusilleerd. De lichamen werden provisorisch begraven in de duinen bij Overveen.

bottom of page