top of page
Bob Oosthoek

Bob Oosthoek

Grafvak:

1

geboren: 25 juni 1912 in Rotterdam
overleden: 12 oktober 1944 in Hengelo, 32 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: toneelspeler en docent dramaturgie in Den Haag
geloof: geen
vindplaats: Algemene begraafplaats te Hengelo

Alle smart is eindig; al’ geluk eindeloos

Achtergrond

Bob Oosthoek was toneelspeler en docent dramaturgie in Den Haag.

Verzetsactiviteiten

Begin 1942 voerde Oosthoek actie tegen toetreding tot de Kultuurkamer waar alle kunstenaars, schrijvers, muzikanten en podiumartiesten zich bij aan moesten sluiten, wilden zij hun beroep kunnen blijven uitoefenen. Ook behoorde hij tot het Comité van Vertrouwensmannen van acteurs en actrices. Nadat hij Het Residentie Tooneel verlaten had, hield hij illegale voordrachten, regisseerde amateurgezelschappen en gaf toneelles.


Mede door zijn contacten met verschillende topmensen uit het verzet was hij in 1943 medeoprichter van de Organisatie AB (Adviesbureau of Algemeen Belang). Deze organisatie wilde het verzet in Den Haag saneren en het werk van de vele ‘wilde’ verzetsgroepjes coördineren.


Al snel brachten Oosthoek en zijn AB ook onderduikers onder. Daarnaast voorzagen zij groepen die onderduikers hielpen van vervalste documenten, bonkaarten, levensmiddelen en geld. Oosthoek verspreidde ook de illegale bladen De stem van strijdend Nederland en Ons Volk; den vaderlant ghetrouwe.

Arrestatie en moord

Op 22 augustus 1944 werd Oosthoek in de omgeving van zijn woning in Den Haag gearresteerd door twee voor de Duitse Sicherheitspolizei werkende Nederlandse politierechercheurs. Zij waren voor een deel op de hoogte van zijn activiteiten en hadden hem al langere tijd in de gaten gehouden. Hij werd overgebracht naar de gevangenis het Oranjehotel in Scheveningen en tijdens verhoren zo zwaar mishandeld dat hij gedeeltelijk verlamd raakte.


Op 11 oktober 1944 werd hij per trein op transport gesteld naar concentratiekamp Neuengamme. Twee dagen later werd zijn stoffelijk overschot aangetroffen langs de spoorlijn Borne-Hengelo en begraven in Hengelo. Het is onduidelijk of hij in de trein aan zijn verwondingen is overleden of getracht heeft te ontvluchten.


Eind maart 1946 werd Oosthoek met militaire eer herbegraven op de Eerebegraafplaats. Bij Koninklijk Besluit van 7 mei 1946 kreeg hij postuum het Verzetskruis 1940-1945 de na de Militaire Willems-Orde hoogste dapperheidsonderscheiding van Nederland.

bottom of page