top of page
Bernardus Jacob Lenderink

Bernardus Jacob Lenderink

Grafvak:

40

geboren: 7 mei 1918 in Haarlem
overleden: 8 september 1944 in Abbenes in de Haarlemmermeer, 26 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: winkelbediende in Haarlem
geloof: geen (Joods via zijn moeder)
vindplaats: urn in algemene nis te Driehuis-Westerveld

Het leven is niet zo kort of er is altoos nog tijd om anderen te helpen

Achtergrond

Ben Lenderink was aan het begin van de oorlog in Haarlem werkzaam als winkelbediende in het Gouds Aardewerkmagazijn van zijn moeder.

Verzetsactiviteiten

Vanaf begin 1944 maakte Lenderink deel uit van een kleine knokploeg die in nauw verband stond met de groep die in Heemstede het illegale bulletin De Patriot uitgaf. De groep verrichtte in het eerste halfjaar van 1944 diverse overvallen in Haarlem en omgeving.


Op 7 september 1944 stuitten Lenderink en de leider van de knokploeg Van der Hulst tijdens een wapentransport per auto bij Hoofddorp op een wegafzetting. Door de Landwachters (leden van een pro-Duitse Nederlandse paramilitaire organisatie) vanuit de auto onder vuur te nemen, ontsnapten zij aan arrestatie.

Arrestatie en moord

In september 1944 leek het er op dat de bevrijding van Nederland elk ogenblik zou kunnen plaats vinden. Gevreesd werd dat de bezetter de ondermijnde dijken van de Haarlemmermeer zou opblazen. Lenderink en twee leden van de knokploeg, onder wie de leider Van der Hulst, kregen opdracht wapens te vervoeren voor de dijkbewaking bij het poldergemaal De Leeghwater aan de Kagerplassen.


Op het moment dat de wapens in een boerderij in Abbenes werden opgeborgen, verschenen bij toeval twee Landwachters die een aantal wapens opmerkten. Zij waarschuwden de Sicherheitspolizei in Amsterdam.


’s Middags arriveerden drie leden van de Sicherheitspolizei. Zij schoten de drie gearresteerde mannen na een kort verhoor ter plaatse dood. De stoffelijke resten werden op bevel van de Duitsers gecremeerd in het crematorium te Westerveld.


Op 10 december 1947 werden de urnen begraven in grafvak 40 van de Eerebegraafplaats.

bottom of page