top of page
Auguste Chrétien Joseph Reitsma

Auguste Chrétien Joseph Reitsma

Grafvak:

18

geboren: 26 juli 1922 in Nijmegen
overleden: 1 juli 1943 in het duingebied bij Overveen, 20 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: kantoorbediende in Den Haag en student in Oegstgeest
geloof: Nederlands-hervormd
vindplaats: gedenksteen 5

Palma sub pondere crescit

Achtergrond

Guus Reitsma was als kantoorbediende werkzaam bij een verzekeringsmaatschappij in Den Haag. Omdat de Leidse universiteit was gesloten, kreeg hij ’s avonds thuis in Oegstgeest ‘colleges’ rechten van doctoraalstudent Van Musschenbroek, die ook in het verzet zat.

Verzetsactiviteiten

Reitsma verspreidde vanaf 1941 illegale bladen, zoals Het Parool en De Geus. In december 1941 probeerde hij met een vriend over land naar Engeland uit te wijken. In Lyon werden zij gearresteerd, maar zagen kans te ontsnappen en te voet naar huis terug te keren.


Begin 1943 introduceerde Reitsma’s zwager hem bij de organisatoren van de aanslag op het Amsterdamse Bevolkingsregister die op 27 maart 1943 plaats vond. Reitsma stond tijdens de aanslag buiten op wacht, terwijl in het Bevolkingsregister benzol over de uit de ladekasten gehaalde persoonskaarten werd gegoten en trotyl en slagkoorden werden aangebracht. Toen na twee uur vier mannen kwamen om de bewakers aflossen, wisten Reitsma en anderen deze te overmeesteren.

Arrestatie en moord

Op 15 april 1943 werd Reitsma door verraad van de Joodse V-Mann Eckstein gearresteerd in een sportkantine in Voorburg. Een V-mann is een Vertrauensmann die infiltreerde in verzetsgroepen om deze te verraden. Eckstein had beweerd dat hij hem naar Engeland kon laten ontsnappen. Reitsma werd ingesloten in de gevangenis het Oranjehotel in Scheveningen en een week later overgebracht naar het Huis van Bewaring in Amsterdam.


In juni 1943 werd hij door een SS- und Polizeigericht met elf anderen die aan de aanslag op het Bevolkingsregister hadden deelgenomen, onder wie Van Musschenbroek, ter dood veroordeeld. Op 1 juli 1943 werden zij gefusilleerd in de duinen bij Overveen en in een massagraf begraven.

bottom of page