August Johannes van Ginkel
Grafvak:
5
geboren: 16 juni 1911 te Schagen
overleden: 15 december 1944 te Amsterdam, 33 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: radiotelegrafist-observator te De Bilt
geloof: Nederlands-hervormd
vindplaats: gedenksteen 1
Hij zal tot ons niet wederkeren maar wij zullen tot hem gaan
Achtergrond
Guus van Ginkel was radiotelegrafist-observator bij het KNMI in De Bilt. Tijdens de bezetting werden de publicaties en uitzendingen van het KNMI gestaakt. De weerkundige waarnemingen kwamen uitsluitend ten goede aan de bezetter.
Verzetsactiviteiten
In 1944 kwam Van Ginkel in contact met Dubois die als marconist een zender bediende van de illegale Packard-groep. De zender stond opgesteld bij de arts Ada van Rossum in Utrecht. Via deze zender, Irene-Met genoemd, verzond Dubois vanaf oktober 1943 ca. 300 weerberichten naar het Bureau Inlichtingen van de Nederlandse regering in Londen.
Vanaf begin september 1944 verstrekte Van Ginkel Dubois vanuit het KNMI eenmaal per week een serie dagelijkse weerberichten. Hiermee kon Dubois de instrumenten controleren, waarmee hij zijn meteo-waarnemingen deed in de tuin van Van Rossum.
Op 9 oktober 1944 overviel de Sicherheitspolizei het zendadres. Ze hadden de zender uitgepeild. Dubois kon ontkomen, maar Van Rossum werd gearresteerd.
Arrestatie en moord
Op 17 november 1944 werd Van Ginkel op zijn werk door de Sicherheitspolizei gearresteerd en via het Huis van Bewaring Utrecht overgebracht naar het Huis van Bewaring in Amsterdam. Tevens werd hij op de lijst van Todeskandidaten gezet die in aanmerking kwamen voor fusillering bij represailles.
Op 15 december werd hij met twee anderen doodgeschoten bij de Tugelaweg in Amsterdam-Oost. De fusillade was een represaille voor een aanslag met dynamiet op de spoorweg aldaar door leden van een Amsterdamse knokploeg. Met twaalf anderen die dezelfde dag op verschillende plaatsen gefusilleerd waren, werd Van Ginkel in een massagraf in de duinen bij Overveen begraven.