top of page
Antonie Pieter Bons

Antonie Pieter Bons

Grafvak:

36

geboren: 11 juni 1921 te Krimpen aan de Lek
overleden: 11 april 1945 te Zijpe, 23 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: kantoorbediende/correspondent te Amsterdam
geloof: gereformeerd
vindplaats: gedenksteen 3

Heer, ai, maak mij uwe wegen door uw woord en geest bekend

Achtergrond

Ton Bons werkte, na zijn gymnasiumtijd, vanaf begin 1940 als kantoorbediende bij de Artillerie-Inrichtingen in Zaandam en de Gemeentelijke Werkverruiming in zijn woonplaats Amsterdam. In mei 1941 werd hij aangesteld als correspondent bij het Rijksbureau voor Huiden en Leer. Na hier op 12 juli 1943 ontslag te hebben genomen wegens de dreiging van arbeidsinzet, dook hij onder in Friesland.

Verzetsactiviteiten

Kort nadat hij in Friesland was ondergedoken, sloot hij zich aan bij de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO). Hij verleende op verschillende manieren hulp aan onderduikers. Daarnaast hielp hij neergekomen geallieerde vliegers door hen op te vangen en onder te brengen.


Teruggekeerd in Amsterdam richtte hij in juli 1944 samen met zijn vader, Dirk Bons, de knokploeg Reintje de Vos op. Hij nam actief deel aan diverse overvallen op distributiekantoren en gemeentehuizen.

Arrestatie en moord

Op dinsdagmiddag 27 maart 1945 werd een verzetsvergadering op het onderduikadres van zijn vader gehouden. Door verraad van een bovenbuurman vond een inval door de Sicherheitspolizei plaats waarbij Bons, zijn ouders, een nichtje en enkele andere leden van de knokploeg Reintje de Vos werden gearresteerd. De mannen werden afgevoerd naar het Huis van bewaring aan de Weteringschans en op de lijst van Todeskandidaten gezet die in aanmerking kwamen voor fusillering bij represailles.


Op 11 april 1945 werd hij met negen andere verzetsmensen, onder wie zijn vader en vier van zijn knokploeg, in Zijpe gefusilleerd als represaille voor de sabotage aan een brugdek in Zijpe. Hun lichamen werden in een massagraf in de duinen bij Overveen provisorisch begraven.

bottom of page