top of page
Andries de Koning

Andries de Koning

Grafvak:

17

geboren: 23 juli 1917 in Hoedekenskerke
overleden: 31 maart 1945 in Amsterdam, 27 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: landarbeider in Kapelle
geloof: rooms-katholiek
vindplaats: gedenksteen 3

R.I.P. Onze lieve zoon en broer viel voor God Koningin en Vaderland

Achtergrond

Andries de Koning was tijdens Duitse inval in mei 1940 in militaire dienst. Na de capitulatie woonde hij weer bij zijn ouders op Zuid-Beveland in Zeeland. Hij vond werk als landarbeider bij een boomkwekerij in Kapelle.


Toen hij zich eind april 1943 als oud-militair moest melden voor Duitse krijgsgevangenschap, dook hij onder bij een oom in Amsterdam.

Verzetsactiviteiten

De Koning nam met zijn oom deel aan het verzet. In 1943 werd hij lid van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers. In 1944 sloot hij zich aan bij de Ordedienst, een illegale organisatie, voor een deel ontstaan in militaire kringen, en bij twee knokploegen die later onderdeel werden van de Binnenlandse Strijdkrachten.


De Koning was betrokken bij overvallen op distributiekantoren, het opgraven en vernielen van telefoon- en telegraafkabels, het ontvreemden van telefoondraad, het verwijderen van springstof uit een dijklichaam in de Fordhaven en het vervoer van wapens.

Arrestatie en moord

Op 6 maart 1945 werd De Koning met zijn oom gearresteerd, nadat door de Sicherheitspolizei een munitiedepot was ontdekt bij pastoor Esser van de Augustinuskerk in Amsterdam. Zij werden afgevoerd naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans en op de lijst van Todeskandidaten gezet die in aanmerking kwamen voor fusillering bij represailles.


Op 31 maart 1945 werd hij met zijn oom naar de Amsteldijk gebracht en daar met drie andere verzetsmensen gefusilleerd. De fusillade was een represaille voor de bevrijding door een knokploeg van een tiental gearresteerde jongemannen die illegaal bomen hadden omgezaagd. Hierbij waren enkele Duitse soldaten gewond geraakt. De lichamen van de vijf mannen werden op bevel van de bezetter begraven in een massagraf in de duinen bij Overveen.

bottom of page