Albertus Adrianus Gijsbertus Hommerson
Grafvak:
30
geboren: 10 november 1905 te Culemborg
overleden: 23 februari 1944 in het duingebied bij Overveen, 38 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: kapitein bij de Curaçaose Scheepvaartmaatschappij
geloof: geen
vindplaats: gedenksteen 5
Hij viel als illegaal strijder voor zijn volk
Achtergrond
Ab Hommerson (verzetsnaam ‘Kappie’) werkte in de jaren ’30 voor de Curaçaose Scheepvaartmaatschappij als kapitein. Toen de oorlog uitbrak, was hij met verlof in Nederland en kon hij niet meer terug. In 1941 deed hij twee mislukte pogingen om vanuit Katwijk en Zeeland naar Engeland te ontkomen.
Verzetsactiviteiten
Hommerson begon zijn verzet met het vervalsen van persoonsbewijzen voor vooral Joodse onderduikers. Begin 1943 dook hij zelf onder en na enige tijd werd hij lid van een knokploeg. Hij nam deel aan overvallen op distributiekantoren in Woudenberg en Scherpenzeel en op een transport van distributiebescheiden tussen Barneveld en Scherpenzeel.
Na een mislukte poging de gearresteerde leider van de knokploeg te bevrijden uit de Arnhemse Koepelgevangenis viel de knokploeg uiteen. Eind oktober 1943 stapte een deel van de uiteengevallen knokploeg over naar de verzetsgroep Koog-Bloemwijk.
Onder leiding van Hommerson overviel deze versterkte groep op 9 november 1943 het politiebureau en distributiekantoor annex raadhuis van Oegstgeest. Hierbij werden duizenden bonkaarten en honderden blanco persoonsbewijzen buitgemaakt. Op 11 januari 1944 nam Hommerson deel aan de overval op het postkantoor van Purmerend.
Arrestatie en moord
Als gevolg van verraad door een V-mann (een Vertrauensmann of Frau die infiltreerde in verzetsgroepen om deze te verraden) en door een verwijzing van zijn hospita werd Hommerson op 23 januari 1944 op een schuiladres in Renswoude gearresteerd. Na ter dood te zijn veroordeeld werd hij op 23 februari 1944 met zes andere leden van zijn verzetsgroep gefusilleerd in de duinen bij Overveen.