top of page
Adrianus Andreas van Doorn

Adrianus Andreas van Doorn

Grafvak:

21

geboren: 24 december 1903 te Utrecht
overleden: 15 april 1945 te Wormerveer, 41 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: bediende/verpleger te Amsterdam
geloof: rooms-katholiek
vindplaats: gedenksteen 3

R.I.P. Ik beminde God, het vaderland en mijn evenmensch. Bidt voor mij

Achtergrond

Van Doorn werkte als verpleger in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis te Amsterdam.

Verzetsactiviteiten

In mei 1943 voldeed Van Doorn, net als ca. 25% van de ruim één miljoen houders van luistervergunningen in Nederland, niet aan de oproep van de bezetter om zijn radiotoestel in te leveren. Thuis bleef hij clandestien naar ‘Londen’ (de BBC en Radio Oranje) luisteren. Hij noteerde de berichten en voorzag patiënten in het ziekenhuis van dit nieuws.


Toen de stroomvoorziening aan burgers in oktober 1944 in Amsterdam werd gestopt, bracht hij zijn radio naar het ziekenhuis en zette daar zijn activiteiten voort. Daarnaast hield hij zich op kleine schaal bezig met het verspreiden van illegale blaadjes.

Arrestatie en moord

In het laboratorium van patholoog-anatoom Pompe in het OLVG bevond zich vanaf begin 1945 een zend- en ontvangapparaat van de Radiodienst van de Raad van Verzet; een landelijke koepelorganisatie van verzetsgroepen. Deze was daar geplaatst, omdat de stroomvoorziening bij particulieren thuis niet meer functioneerde.


Op 25 februari 1945 werden de zender en de marconist aangetroffen bij een inval door de Sicherheitspolizei en de Ordnungspolizei. Diezelfde dag werd Van Doorn, die in het bezit was van een slagwapen, in het ziekenhuis gearresteerd en overgebracht naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans. Hier werd hij op de lijst van Todeskandidaten gezet die in aanmerking kwamen voor fusillering bij represailles.


Op 15 april 1945 werd hij in Wormerveer met zes andere mannen doodgeschoten als represaille voor twee spoorwegaanslagen in de Zaanstreek en één in de kop van Noord-Holland. Met zijn lotgenoten werd hij begraven in een massagraf in de duinen bij Overveen.

bottom of page