Abraham Bonifacius van Waarden
Grafvak:
20
geboren: 29 januari 1909 in Den Helder
overleden: 17 februari 1945 in Halfweg, 36 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: matroos 1e klasse bij de Koninklijke Marine en conciërge in Den Helder
geloof: rooms-katholiek
vindplaats: gedenksteen 3
Hij gaf zijn leven voor zijn gezin en vaderland. Rust zacht
Achtergrond
Bram van Waarden was als matroos 1e klasse in dienst bij de Koninklijke Marine. Na de capitulatie in mei 1940 werd hij op wachtgeld gesteld. In het kader van de wachtgeldregeling werd hij in zijn woonplaats Den Helder conciërge van het kantoorgebouw van de Centrale Boekhouding der Gemeentebedrijven.
Verzetsactiviteiten
Van Waarden sloot zich in september 1944 aan bij de stoottroep Den Helder-Anna Paulowna van de Binnenlandse Strijdkrachten. Deze stoottroep bestond uit drie secties. Deze waren onderverdeeld in drie groepen van zes mannen, omdat verwacht werd dat bij gewapende acties tegen de bezetter aan het einde van de oorlog zeer verspreid zou moeten worden gevochten.
Van Waarden werd commandant van een van de drie groepen in sectie II. Hij instrueerde de vijf leden van zijn groep in het hanteren van de stengun en gaf een kleine groep stoottroepers les in morse-seinen.
Arrestatie en moord
Als gevolg van verraad door een met de NSB sympathiserende dorpsgenoot verrichtte de Hafenüberwachungsstelle uit Den Helder op 5 en 6 februari 1945 op diverse adressen in Anna Paulowna een overval. Van Waarden, elf leden van de stoottroep, drie kwartiergevers en vijftien buitenstaanders, vooral onderduikers, werden gearresteerd. Zij werden overgebracht naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam en op de lijst van Todeskandidaten gezet die in aanmerking kwamen voor fusillering bij represailles.
Op 17 februari 1945 werd Van Waarden met negen anderen, onder wie zeven leden van zijn stoottroep, in Halfweg gefusilleerd als represaille voor een aanslag op de spoorlijn Amsterdam-Haarlem. Met zijn lotgenoten werd hij begraven in een massagraf in de duinen bij Overveen. De verrader werd op 31 maart 1945 door het verzet geliquideerd.