top of page
Rudolf Stroethoff

Rudolf Stroethoff

Grafvak:

21

geboren: 20 april 1925 in Amsterdam
overleden: 15 april 1945 in Sint Pancras, 19 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: machinebankwerker in Amsterdam
geloof: rooms-katholiek
vindplaats: gedenksteen 3

R.I.P. God, kerk en land getrouw, bracht hij het offer van zijn leven

Achtergrond

Rudolf Stroethoff groeide als buitenechtelijk kind op in Huize St. Aloysius in Amsterdam. Hij werkte als machinebankwerker bij een scheepswerf en machinefabriek.


Naarmate de oorlog vorderde, raakte hij zeer geïnteresseerd in het verloop van de gevechtslinies tussen de geallieerde en Duitse troepen. Als hobby maakte hij ‘frontkaartjes’ en de daarbij behorende ‘beschouwingen’.

Verzetsactiviteiten

Stroethoff sloot zich in september 1944 aan bij de knokploeg Reintje de Vos, die kort daarop werd opgenomen in de Binnenlandse Strijdkrachten. Hij verrichtte koeriersdiensten, was betrokken bij het vervoer van munitie en kreeg wapeninstructie.

Arrestatie en moord

Bij een inval door de Sicherheitspolizei in de woning van een pelotonscommandant van de Binnenlandse Strijdkrachten werd een groot aantal identiteitsplaatjes gevonden. De identiteitsplaatjes waren voor na de bevrijding bedoeld. Het adres van de pelotonscommandant was door een gearresteerd verzetsman doorgegeven.


Als gevolg van de vondst vonden op zondag 8 april 1945 op diverse adressen van BS’ers in Amsterdam invallen plaats. Stroethoff werd in Huize St. Aloysius gearresteerd. Hij werd ingesloten in het Huis van Bewaring aan de Weteringschans en op de lijst van Todeskandidaten gezet die in aanmerking kwamen voor fusillering bij represailles.


Op 15 april 1945 werd hij met negentien andere verzetsmensen, onder wie een huisgenoot uit Huize St. Aloysius, in Sint Pancras doodgeschoten als represaille voor een aanslag op een trein van het Duitse leger. De lichamen werden op bevel van de Duitsers provisorisch begraven in een massagraf in de duinen bij Overveen.

bottom of page