top of page
Petrus Adrianus Hendrikus de Koning

Petrus Adrianus Hendrikus de Koning

Grafvak:

20

geboren: 19 januari 1913 in Leur
overleden: 19 februari 1945 in Zwanenburg in de Haarlemmermeer, 32 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: bankwerker bij de Rijkswerf Willemsoord in Den Helder
geloof: Nederlands-hervormd
vindplaats: gedenksteen 3

Rust zacht Piet

Achtergrond

Piet de Koning werkte van mei 1938 tot 22 oktober 1944 in zijn woonplaats Den Helder als bankwerker bij de Rijkswerf Willemsoord van de Koninklijke Marine.

Verzetsactiviteiten

In de zomer van 1944 kwam De Koning in contact met het verzet en trad toe tot de Binnenlandse Strijdkrachten (BS). In verband met mogelijke geallieerde aanvallen in het najaar van 1944 waren er plannen om alle bewoners van Den Helder te evacueren. Hierdoor leek de mobilisatie van de BS’ers in Den Helder te mislukken en werd besloten alle manschappen over te brengen naar Anna Paulowna.


Kort na deze overplaatsing werden binnen de BS-Stoottroep Den Helder-Anna Paulowna gewapende secties geformeerd. De Koning werd ingedeeld bij sectie I en benoemd tot commandant van één van de drie groepen in deze sectie. Hij gaf wapeninstructie, vervoerde wapens en was betrokken bij overvallen op zwarthandelaren. Ook nam hij deel aan een poging een gearresteerde verzetsman uit Den Helder tijdens een transport te bevrijden.

Arrestatie en moord

In de vroege ochtend van 6 februari 1945 werd De Koning, als gevolg van verraad, in de boerderij van kwartiergever Bergman gearresteerd. Via Den Helder werd hij overgebracht naar het Huis van Bewaring in Amsterdam en op de lijst van Todeskandidaten gezet die in aanmerking kwamen voor fusillering bij represailles.


Op 19 februari 1945 werd hij in het kader van een represaille voor de dood van een Duitse officier met negen anderen, onder wie Bergman, in Zwanenburg gefusilleerd. De lichamen werd op bevel van de bezetter in een massagraf in de duinen bij Overveen provisorisch begraven.

bottom of page