top of page
Hugo Floris Ruys

Hugo Floris Ruys

Grafvak:

14

geboren: 2 september 1924 in Bussum
overleden: 7 maart 1945 in Haarlem, 20 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: scholier in Bussum
geloof: gereformeerd
vindplaats: gedenksteen 3

Wees getrouw tot in den dood en ik zal u geven de kroon des levens. Mede voor onze vader Gerrit Ruys overleden 5-4-1945

Achtergrond

Hugo Ruys was leerling aan het Christelijk Lyceum in Bussum.

Verzetsactiviteiten

Ruys was een van de eerste medewerkers van het sinds begin 1941 verschijnende illegale socialistische blad Het Parool.


Op 9 september 1943 werd hij in de domineeswoning naast de Jeugdkapel aan de Bussumse Meentweg door een Duitse wachtpost aangehouden. De kapel was een vergaderplaats van de Gooise verzetsgroep Vliegende Brigade, waar zijn broer Herman lid van was. Hugo wilde informeren waar zijn broer was, die kort daarvoor was gearresteerd. Na drie weken gevangen te hebben gezeten in Amsterdam, werd hij vrijgelaten.


Ruys werd in de eerste helft van 1944 verantwoordelijk voor de verspreiding van Het Parool in het Gooi. Daarnaast was hij actief in de foerageringsdienst van de Parool-organisatie. Vanaf september 1944 was hij betrokken bij de uitgave van een viermaal per week in Naarden-Bussum verschijnend Parool-nieuwsbulletin.

Arrestatie en moord

Op vrijdagavond 12 januari 1945 werd hij, tijdens het vervoer van ca. 1500 nieuwsbulletins op een niet-verlichte fiets, in Bussum door twee Duitse soldaten aangehouden. Na een huiszoeking thuis, waarbij bezwarend materiaal werd aangetroffen, werd hij met zijn ouders gearresteerd en overgedragen aan de Sicherheitspolizei.


Op 7 maart 1945 werd hij met veertien anderen aan de Dreef in Haarlem gefusilleerd. De fusillade was een represaille voor de moord op de Nederlandse NSB’er en Opperwachtmeester van de Staatspolitie Zirkzee door onder meer Hannie Schaft. De lichamen werden op bevel van de bezetter provisorisch begraven in een massagraf in de duinen bij Overveen.


Zijn vader overleed op 5 april als gevolg van dysenterie tijdens een transport van concentratiekamp Neuengamme naar Sandbostel. Zijn broer was al op 22 oktober 1943 in de duinen bij Overveen gefusilleerd. Zijn moeder werd op 22 april 1945 vrijgelaten.

bottom of page