top of page
Frederik Nieuwenhuijsen

Frederik Nieuwenhuijsen

Grafvak:

35

geboren: 3 oktober 1905 in Amsterdam
overleden: 12 februari 1945 in Haarlem, 39 jaar oud
burg. staat: gehuwd
beroep: assuradeur in Amsterdam
geloof: geen
vindplaats: gedenksteen 2

Achtergrond

Frits Nieuwenhuijsen werkte als generaal-agent bij verzekeringsmaatschappij De Hollandsche Sociëteit van 1808 in Amsterdam en woonde in Amstelveen.

Verzetsactiviteiten

Nieuwenhuijsen hield zich al snel na de bezetting in mei 1940 bezig met spionage en andere activiteiten voor de Ordedienst (OD), een landelijke illegale organisatie, die voor een deel is ontstaan in militaire kringen. In maart 1941 werd hij gearresteerd, maar na negen weken gevangenschap in de Scheveningse gevangenis het Oranjehotel vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. Hierna dook hij onder.


Vanaf 1942 zette Nieuwenhuijsen zich in voor een betere coördinatie en bundeling van het verzet. Hij werd medewerker van Sectie V van de OD, in 1943 lid van het Nationaal Comité van Verzet en in 1944 secretaris van de Contact-Commissie van de Grote Adviescommissie der Illegaliteit en het Amsterdams en Landelijk Werkcomité der Illigaliteit.


Nieuwenhuijsen was ook betrokken bij het centraliseren van de illegale pers en verzond wekelijks twintig voedselpakketten naar (krijgs)gevangenen in de kampen Vught, Westerbork en Stanislau.

Arrestatie en moord

Op 27 januari 1945 werd Nieuwenhuijsen met vier andere topmannen uit het verzet op een bijeenkomst van het Landelijk Werkcomité der Illigaliteit gearresteerd. De vergadering was verraden door de 26-jarige gehuwde Van Lom. Hij was bij het verzet betrokken en probeerde via verraad zijn gearresteerde buitenechtelijke vriendin los te krijgen, hetgeen na zijn verraad ook is gebeurd.


Op 12 februari 1945 werd Nieuwenhuijsen als represaille voor het doodschieten van een Duitse onderofficier en een soldaat in Haarlem met zeven andere verzetsmannen in Haarlem gefusilleerd. Op bevel van de bezetter werden zij begraven in een provisorisch massagraf in de duinen bij Overveen.


Postuum kreeg Nieuwenhuijsen het Verzetskruis 1940-1945, de na de Militaire Willems-Orde hoogste dapperheidsonderscheiding van Nederland.

bottom of page