top of page
Albert Jan Rozeman

Albert Jan Rozeman

Grafvak:

23

geboren: 29 maart 1914 in Zaandijk
overleden: 6 juni 1944 in het duingebied bij Overveen, 30 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: ambtenaar Sociale Zaken in Hoogeveen en geestelijk verzorger van de jeugd in kampen voor a-socialen in Drenthe en Overijssel
geloof: Nederlands-hervormd
vindplaats: gedenksteen 6

Gods doen is enkel majesteit

Achtergrond

Albert Rozeman was ambtenaar Sociale Zaken in Hoogeveen. Ook gaf hij leiding aan een hervormde jongelingsvereniging.

Verzetsactiviteiten

Rozeman was sterk anti-Nazi. Hij schreef en verspreidde al in 1940 anti-Duitse pamfletten. Later verspreidde hij ook de illegale bladen Vrij Nederland en Trouw. Als leider van een hervormde jongelingsvereniging hield hij anti-nationaalsocialistische lezingen en weerhield leden ervan zich te melden voor de arbeidsinzet.


Rozeman ontwikkelde zich tot het centrale punt van het verzet in Zuid-Drenthe. Eind 1942 stond hij aan de wieg van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO). In Hoogeveen werd hij naast LO-leider, geestelijk leider van de plaatselijke knokploeg en de ziel van het ambtenarenverzet. Daarnaast was hij actief betrokken bij het landelijk verzet van de gereformeerde Anti Revolutionaire Partij (ARP).


Zijn huis, dat hij deelde met zijn vader en zuster, diende regelmatig als onderduikplaats voor belangrijke mensen uit het verzet. Rozeman was één van de organisatoren van de overval op 17 februari 1944 op het postkantoor van Hoogeveen, waarbij 13.000 bonkaarten werden buitgemaakt.

Arrestatie en moord

Als gevolg van een arrestatie in Beilen overviel de Sicherheitspolizei op 20 maart 1944 Rozemans huis en arresteerde hem en zijn vader. Op 2 juni 1944 werd Rozeman ter dood veroordeeld. Vier dagen later werd hij met 28 andere verzetsmensen in het duingebied bij Overveen gefusilleerd en in een massagraf begraven. Zijn vader overleed door uitputting op 30 januari 1945 in het concentratiekamp Sachsenhausen.


Rozeman is een van de 94 personen aan wie het Verzetskruis 1940-1945, de een na hoogste dapperheidsonderscheiding van Nederland, is toegekend. Tevens kreeg hij in verband met zijn hulp aan geallieerd vliegtuigpersoneel postuum het Amerikaanse Eisenhowercertificaat.

bottom of page