top of page
Albert Bakker

Albert Bakker

Grafvak:

22

geboren: 10 juni 1919 te Amsterdam
overleden: 28 december 1944 te Weesperkarspel, 24 jaar oud
burg. staat: ongehuwd
beroep: keukenhulp te Amsterdam
geloof: Nederlands-hervormd
vindplaats: gedenksteen 1

Gevallen door wreed geweld

Achtergrond

Ab Bakker was van 1939 tot de capitulatie in mei 1940 in militaire dienst. Uit dienst ging hij verplicht werken bij de Opbouwdienst. Deze door de bezetter opgezette organisatie zette werklozen oud-militairen in voor herstelwerkzaamheden van de oorlogsschade. Daarna werkte hij kort bij de vliegtuigfabriek Fokker en in de Arbeidsdienst, de opvolger van de Opbouwdienst, die tot doel het Nederlandse volk op te voeden in het nationaalssocialistische gedachtegoed.


Na een lange periode werkloos te zijn geweest ging Bakker in Duitsland werken. Hier werd hij wegens gebreken en ziekte afgekeurd. Toen hij in 1942 terug kwam in Nederland werd hij keukenhulp bij Die Port van Cleve in de Spuistraat in Amsterdam. Hier werd hij in de herfst van 1944 ontslagen wegens het meenemen van een blikje voedsel.

Verzetsactiviteiten

Vanaf september 1944 was Bakker aangesloten bij de Binnenlandse Strijdkrachten. Hij maakte deel uit van de knokploeg Linie Oost.

Arrestatie en moord

Ingedeeld bij een speciale sabotagegroep, kregen Bakker en enkele andere groepsleden opdracht op 28 december 1944 de spoorlijn Amsterdam-Amersfoort onklaar te maken. Terwijl twee man bij de heldere maan een springstoflading aanbrachten op de spoorlijn, bewaakten de anderen, onder wie Bakker, de omgeving van de sabotageplek. Nadat de lading onder een aankomende locomotief tot ontploffing was gebracht, trachtten allen op hun fietsen weg te komen.


Bij de vluchtpoging raakte Bakker achterop. Hij verborg zich in een schuur en werd daar ontdekt door een lid van de Sicherheitspolizei. Na te zijn verhoord en mishandeld, werd hij ter plekke doodgeschoten. De volgende dag werd Bakker provisorisch begraven in de duinen bij Overveen.

bottom of page